Gloednieuw gebouw voor het nieuwe Klimaatcentrum in Brussel

  BE   1 december 2022 Bron: Regie der Gebouwen
Gloednieuw gebouw voor het nieuwe Klimaatcentrum in Brussel
Op dinsdag 29 november 2022 vond op de Space Pole-site in Brussel (Ringlaan 3, 1180 Ukkel) de officiŽle opening plaats van het nieuw Klimaatcentrum. De Space Pole-site huisvest drie federale instellingen: de Koninklijke Sterrenwacht van BelgiŽ (KSB), het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA).

De Regie der Gebouwen voltooide midden november 2022 de renovatie en de verbouwing van de voormalige directeurswoning van het KMI. Het werd omgevormd tot een ruimte om dit nieuwe Klimaatcentrum in onder te brengen. Het project ging gepaard met een investering van meer dan 3 miljoen euro.

ďDe klimaatverandering is een belangrijke maatschappelijke kwestie. De Regie der Gebouwen past voortdurend haar vastgoedportefeuille aan om te beantwoorden aan de hedendaagse uitdagingen. In dit kader wordt de voormalige directeurswoning van het KMI een nieuw Klimaatcentrum. De ligging is ideaal, want de site huisvest al de Koninklijke Sterrenwacht van BelgiŽ (KSB), het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-AŽronomie (BIRA). Dankzij de omvangrijke investeringen van de Regie der Gebouwen, zijn de verschillende diensten op ťťn site gecentraliseerd. Dat maakt hun werking efficiŽnter. Bovendien was het voor mij belangrijk om het expertisecentrum in gepaste lokalen te huisvesten zodat het zo goed mogelijk zijn opdrachten kan uitvoeren.Ē, zegt Mathieu Michel, Staatssecretaris voor Digitalisering, belast met Administratieve Vereenvoudiging, Privacy, met de Regie der Gebouwen, toegevoegd aan de eerste minister.

ďHet gerenoveerde gebouw bestaat nu uit verschillende kantoren en conferentiezalen van standing. Er zijn ook studioís voorzien voor wetenschappers die tijdelijk op de site verblijven. En niet te vergeten, werd de buitenomgeving van het gebouw heringericht en werden er verschillende energieverbeteringen ingevoerd. Er lopen nog andere belangrijke projecten op deze ongelooflijke wetenschappelijke site, zoals de renovatie en de uitbreiding van het elektromechanisch atelier (BIRA)Ē, aldus Laurent Vrijdaghs, Administrateur-Generaal en Voorzitter van het Directiecomitť van de Regie der Gebouwen.

Energiemaatregelen

Er zijn heel wat energieverbeteringen voorzien bij dit project: hoogrendementsgasketels, thermodynamische boilers voor de warmwaterproductie, isolatie met dubbele binnenwand in cellenblokken, gecontroleerd mechanisch ventilatiesysteem, installatie van twee tanks voor de regenwaterrecuperatie en plaatsing van ledverlichting.

Tot slot heeft de Regie der Gebouwen een helling laten plaatsen om het gebouw toegankelijk te maken voor personen met een beperkte mobiliteit.

Klimaatcentrum

Dit nieuwe Klimaatcentrum, dat het volledige klimaatonderzoek van de federale wetenschappelijke instellingen centraliseert, heeft als doel de middelen voor het klimaatonderzoek in BelgiŽ te bundelen en te versterken, een structurele samenwerking tussen de universiteiten en de onderzoekscentra op te zetten en middelen voor de beslissingsnemers aan te reiken. Het heeft als ambitie een referentiecentrum in Europa te worden voor klimaatonderzoek. De eerste wetenschappers zouden vanaf 2023 hun intrek nemen in het centrum.

Een gloednieuw gebouw voor het nieuwe Klimaatcentrum op de Space Pole-site in Brussel

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo