Isolatie

Glaswolplaat met aluminium isoleert spouwmuur beter

Een glaswolplaat met een laag dampopen aluminiumfolie aan de voorzijde is het nieuwe product van Isover om spouwmuren te isoleren.

Het voordeel van de glaswolplaat met aluminiumfolie is dat dunnere plaatdikte volstaat om goed te isoleren. Hierdoor kan de spouw smaller zijn. De nieuwe glaswolplaat komt op de markt onder de naam Isover mupan ultra.

De plaat heeft een sterk verbeterde isolatiewaarde, aldus Isover. Deze verbetering wordt bereikt door de op de glaswol aangebrachte dampopen aluminiumfolie. Deze folie zorgt dat de warmtestraling naar het buitenspouwblad sterk vermindert. Uitgangspunt daarbij is een normale niet geventileerde luchtspouw van minimaal 20 millimeter, aldus Isover.
In de praktijk betekent het dat met een dunnere isolatieplaat de vereiste isolatiewaarde is te behalen. Hierdoor is ook een smallere spouwmuur mogelijk. In een traditionele spouwmuur is bijvoorbeeld een plaatdikte van 85 millimeter al voldoende voor een RC3,0m2.K/W.

Strak
De gewapende aluminiumfolie op de voorzijde is waterafstotend maar wel dampopen en heeft een anticorrosieve coating. Door de rasterlijnen die op de folie zijn aangebracht, is het eenvoudig de glaswolplaat op maat te snijden.
De Isover mupan ultra is strak te verwerken. de plaat sluit goed aan op het binnenspouwblad. Hierdoor wordt een valse luchtspouw voorkomen, die de thermische isolatie negatieve zou kunnen beïnvloeden.
Het nieuwe product is KOMO gecertificeerd. Via www.isover.nl is een documentatie- en monsterpakket aan te vragen.