Interieur

Glas in lood: eeuwenoud maar toch populair

Glas in lood is weliswaar eeuwenoud, maar het spreekt nog altijd tot de verbeelding. Daar waar het vroeger de enige manier was om grote glaspartijen te maken en later zelfs belerend werd gebruikt in de kerken, is het in de 21e eeuw een uitgelezen manier om een raampartij of zelfs een hele ruimte een uniek accent te geven. Het kleurenspel verandert immers continu door de wisselende lichtinval. Een actuele trend is het gebruik van glas in loodpanelen of -ramen in de verandabouw.

Wanneer je aan glas in lood denkt, komt je meteen een beeld van kerkramen voor de ogen. De gekleurde glasramen zijn echter niet in dit stadium blijven steken. Ook de moderne bouwer heeft de mogelijkheden van deze glaspartijen al ontdekt. Zo worden de glas in loodpanelen al gebruikt in ramen, deuren, plafonds. Een trend is zelfs het gebruik in de verandabouw voor bovenramen.
“Waar je het ook toepast, een glas in loodpaneel kan een ruimte een volledig ander cachet geven. Je krijgt immers een continu variërend kleurenspel dankzij de veranderende lichtinval. Wie graag een eigen stempel drukt op een ruimte of zijn woning, vindt beslist zijn gading bij glas in loodpanelen,” vertelt John Dierickx, zaakvoerder van Artglas. Zijn bedrijf uit Zonhoven is onder meer actief in het vervaardigen van glas in loodpanelen.
“Een dergelijk paneel kan een aparte manier zijn om een plafond in bijvoorbeeld de hal, de keuken of de badkamer af te werken. Het feit dat je hier niet kan profiteren van zenitaal daglicht moet geen probleem zijn. Je kan net zo goed kunstlicht achter het paneel verwerken.”
De panelen worden echter frequenter toegepast in ramen of deuren. In 90% van de gevallen worden glas in loodpanelen verwerkt in een dubbel glas, zo is het geschikt voor toepassingen in het buitenschrijnwerk. “Op die manier kan je een buitendeur – die sowieso al de uitstraling van de woning sterk bepaalt – een nog sterker karakter geven.”

Creatieve vrijheid
In de samenstelling van een paneel is zowat alles mogelijk. John Dierickx: “Het kan vervaardigd worden op basis van een eigen ontwerp of foto. Je kan ook een beroep doen op de ontwerpen bij de glaskunstenaar. Kortom het decoratief ontwerp kan helemaal volgens de persoonlijke smaak worden uitgewerkt. Eenmaal de keuze van dit motief is gemaakt, wordt er een tekening op ware grootte van gemaakt. Noem het een veiligheidsprincipe, want zo krijg je immers een correct beeld van de kleuren en de grootte. Wanneer de opdrachtgever op basis van deze tekening zijn definitieve fiat heeft gegeven, wordt het paneel vervaardigd. In normale gevallen neemt zo’n heel proces – van ontwerp tot kant-en-klaar glas in loodpaneel 5 à 6 weken in beslag.”

Kleurenspel
Ook al is het ontwerp uniek of opvallend, het feit dat het in gekleurd glas wordt gerealiseerd, garandeert een levenslang kleurenspel dat je blijft verbazen. De lichtinval bepaalt immers de kleurintensiteit. “Een hevig rood glas zal bij sterke zonne-inval bloedrood opkleuren, wanneer er nauwelijks lichtinval is zal het donker tot nagenoeg zwart overkomen.”
Een mooi voorbeeld hiervan is een dolfijnenmotief van 2 meter diameter dat Artglas creëerde voor de plaatsing in een privé-zwembad. Het is meteen ook één van de grootste en meest complexe realisaties van Artglas. Het glas in loodpaneel is in één stuk vervaardigd en werd tussen dubbel glas geplaatst.

Alternatieven
Wie niet gewonnen is voor glas in lood, heeft nog verschillende andere opties om een glaspartij of glazen deur een ander karakter te geven. “Je kan de deur zandstralen of er een folie op kleven. Ook op dit vlak zijn er tal van mogelijkheden. Zo kan je ook weer een eigen ontwerp of foto laten afdrukken op een folie of als basis gebruiken voor het zandstralen,” besluit John Dierickx.