Tuin

Genieten van de Zomerse Tuin: Tuintips voor de eerste week van juli

Genieten van de Zomerse Tuin: Tuintips voor de eerste week van juli
Eindelijk hebben we zomerse temperaturen en een droge periode. Hier zijn enkele tips om je tuin gezond en mooi te houden tijdens warme en droge dagen:

Planten in de tuin in de zomer

De zomerse tuin is vol geuren en kleuren – ook licht en schaduw wisselen elkaar intenser af dan in andere jaargetijden. Het plantenleven is nu rijk, sterk, volwassen, op z'n hoogtepunt. En er bloeit nu veel, heel veel...

Gebruik schaduwdoeken voor kwetsbare planten om ze te beschermen tegen de felle middagzon. Verplaats potplanten ook naar een schaduwrijke plek indien mogelijk.

Planten hebben water nodig tijdens droge, zonnige zomerperiodes. Vooral pas geplante planten! We kunnen dus maar best een aantal voorzorgsmaatregelen nemen voor als het weer stopt met regenen:

  1. Regenwater opvangen: Het is verstandig om regenwater op te vangen wanneer het beschikbaar is, zodat je een voorraad hebt voor de drogere periodes.
  2. Voorkomen dat de bodem uitdroogt met een mulchlaag: Mulchen helpt om het vocht in de bodem vast te houden en onkruidgroei te verminderen.
  3. Een watergeefsysteem voorzien zoals druppelslangen en druppelaars: Deze systemen zijn efficiënt en zorgen ervoor dat het water direct bij de wortels van de planten terechtkomt.
Ook vogels hebben behoefte aan water! Voorzie drinkschalen in de tuin.

Het nadeel van mooi, droog en zonnig weer is dat er dan ook pollen in de lucht hangen. Ongunstig voor mensen die last hebben van hooikoorts. Het is altijd goed om te weten welke planten je beter niet kunt aanplanten in de tuin als je hiervoor gevoelig bent.

Gazon onderhoud op warme en droge dagen

Maai het gazon niet te kort: Stel de maaihoogte hoger in zodat het gras langer blijft. Lang gras beschermt de bodem tegen uitdroging en houdt het gras sterker.
Maai in de avond: Het is beter om in de late namiddag of avond te maaien als de temperaturen iets lager zijn. Dit voorkomt extra stress voor het gras. Overweeg ook om het gemaaide gras te laten liggen (mulchen) zodat het vocht in de bodem behouden blijft.

Besproei het gazon minder vaak maar grondiger, zodat de wortels dieper de grond in gaan en beter bestand zijn tegen droogte. Geef 's ochtends vroeg of 's avonds laat water om verdamping te minimaliseren.

Onderhoud van de vijver:

Net als de rest van de tuin heeft een vijver aandacht en onderhoud nodig. Een overzicht van de aandachtspunten voor de vijver tijdens de zomermaanden.
  • Controleer het waterpeil regelmatig en vul bij indien nodig.
  • Verwijder algen en dode bladeren om de waterkwaliteit te behouden.