Vastgoed

Gemeenten verliezen in vier jaar € 5,7 mrd op grondposities

Nederlandse gemeenten hebben van 2008 tot en met 2011 in totaal circa € 5,7 mrd afgeschreven op hun grondposities. Dat heeft adviesbureau Fakton berekend op basis van de jaarrekeningen van 200 gemeenten. Het verlies is hoger dan de € 3,9 à € 4,4 mrd die Deloitte vorig jaar becijferde in opdracht van de VNG. Dit komt omdat Fakton ook rekening heeft gehouden met deelnemingen in publiek-private samenwerkingsverbanden.

De meeste gemeenten hebben al voorzieningen getroffen. In het Financieele Dagblad zegt Peter Bosse van Fakton echter dat 'de zeepbel nog niet gesprongen is.' Hoewel veel projecten al geschrapt zijn, is het aanbod nog steeds twee tot vier keer te groot, aldus Bosse.

Per inwoner heeft Lansingerland het grootste verlies geleden op de grondexploitaties (€ 2600 per inwoner). Daarna komen Harderwijk, Alphen aan den Rijn en Nieuwegein met een verlies van € 1400 per inwoner. Apeldoorn en Enschede moesten € 1200 per inwoner afschrijven op de grondportefeuille, Rotterdam € 600 en Tilburg € 340.