Nieuwbouw

Gemeentehuis Gouda opent deuren

Het nieuwe gemeentehuis van Gouda wordt vrijdag officieel geopend. Soeters Van Eldonk architecten liet zich voor het ontwerp van het Huis van de Stad inspireren door een typisch Gouds symbool: de stroopwafel.
De bakstenen in de gevels van het gebouw zijn in diagonale stroken geplaatst. “Het gebouw is klassiek van opbouw en herinnert met de diagonale patronen en het zuiver rechthoekige volume ook aan het Dogenpaleis in Venetië”, vertelt Soeters Van Eldonk architecten.

In het gebouw zijn alle functies rond het atrium gesitueerd. In het atrium bevindt zich onder meer de duale raadzaal, waarvan het ontwerp volgens het architectenbureau gebaseerd is op de Griekse oorsprong van de democratie.

“In het oude Athene debatteerden de burgers in de open lucht in een theaterachtige opstelling”, legt het bureau uit. “De raadzaal heeft daarom de vorm gekregen van een amfitheater. Omdat deze schaal los in de grote glazen zaal staat, lijkt het alsof de volksvergadering van Gouda, net als in het oude Athene, in de open lucht plaatsvindt.”

Lees verder op Architectenweb.nl