Frisomat houdt internationale ijssculpturen koel

  BE   25 november 2010 Bron: Frisomat
De Belgische onderneming Frisomat zorgt dit jaar voor het dak boven het hoofd van het IJssculpturenfestival in Brugge. Dankzij de innovatieve constructie kunnen kunstenaars en bezoekers in optimale omstandigheden genieten van ijskunst. Om de constante temperatuur van -6įC te garanderen, gebruikt het gebouw zo weinig mogelijk energie. En: het is volledig verhuisbaar zodat het mee met de tentoonstelling de wereld rond kan reizen.

Internationale onderneming van hier

De organisatoren hebben zicht tot Frisomat gewend om zich te verzekeren dat hun festival in de allerbeste omstandigheden kan plaatsvinden. De bijzondere constructie bleek een ďkoudĒ kunstje voor Frisomat, de Belgische onderneming die wereldwijd thuis is in industriebouw. Speciaal voor het Sneeuw- en IJssculpturenfestival ontwierp Frisomat drie tijdelijke loodsen die aan elkaar gekoppeld kunnen worden.

Energiebewust en verhuisbaar

Maar Frisomatís bouw laat 40 van ís werelds beste ijskunstenaars ook in de beste omstandigheden beeldhouwen. Het is een comfortabele, geluidsarme omgeving geworden die zo weinig mogelijk energie verbruikt. Daarbij kan ze veilig op het Brugse stationsplein staan om daarna weer makkelijk verhuisd te kunnen worden. Voor de koeling werd een gedecentraliseerd, intelligent en decibelarm systeem geÔnstalleerd. Dat genereert alleen koude als een zone in het gebouw dat vraagt. Zo blijft de temperatuur altijd op -6įC, ideaal voor het kunstig gekapt ijs.

Niet opwarmen

Die binnentemperatuur behouden gebeurt met zo weinig mogelijk energie. Het koelelement van ruim 800 ton sneeuw en ijs wordt binnenin hermetisch afgesloten, waardoor het gebouw alleen op temperatuur moet worden gehouden. Dat scheelt een pak in energieconsumptie als je vergelijkt met een open ijspiste, bijvoorbeeld.

Daarbij wordt de constructie optimaal geÔsoleerd met sandwichpanelen van 60 mm dik die Frisomat zelf ontwikkelde en ook in ons land fabriceert.

Recordtijd: in 10 dagen gebouwd

De bouw nam slechts 10 dagen in beslag om de hinder op het Brugse Stationsplein tot een minimum te beperken. Elke loods staat zelfs bij hevige wind stevig verankerd op het plein. De 150.000 bezoekers zullen veilig en comfortabel van de ijskunst kunnen genieten. Als referentie voor de winterse koude is het gebouw aan de buitenzijde spierwit. Aan de binnenzijde echter is het geheel staalblauw wat dankzij de lichteffecten de sculpturen helemaal tot hun recht laat komen.

En Frisomat zou Frisomat niet zijn als deze constructie niet gewoon mee de wereld kon rondreizen. Volgende tentoonstelling? Gebouw gewoon opbreken en mee verhuizen. Een straf staaltje industriebouw van hier.

Sneeuw- en IJssculptuurfestival
Van 26/11 tot 16/01 op het Stationsplein in Brugge.
Dagelijks van 10u tot 19u.
www.icesculpture.be

Meer informatie: www.frisomat.be
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo