Nieuwbouw

Frans bouwconcern Vinci profiteert van pps-projecten

Het Franse bouwconcern Vinci profiteert van bouwprojecten die tot stand zijn gekomen dankzij publiek-private samenwerking (pps). Het betreft vaak grote infrastructuurwerken zoals autowegen, bruggen en tunnels. Een consortium van financiers en aannemers draagt zorg voor ontwerp, bouw, financiering, onderhoud en exploitatie. In ruil wordt tolgeld of huur ontvangen.

Dankzij de combinatie van bouwen en exploiteren heeft Vinci een bodem in de winst kunnen aanbrengen. Bovendien wist Vinci een stevige kostenbesparing te realiseren. De winst bedroeg in 2008 33,9 miljard euro en in 2009 32,5 miljard euro. Dit jaar komt de omzet naar verwachting uit op 34,1 miljard euro. Het bedrijfsresultaat was vorig jaar 4,9 miljard euro en in 2010 5,1 miljard euro. De nettowinst was in zowel 2008 als 2009 1,6 miljard euro en koerst dit jaar af op 1,7 miljard euro.

De winst per aandeel komt uit op 3,20 euro. Komend jaar zal de wpa groeien met 5% tot 10%. Beleggers Belangen geeft een dubbel koopadvies voor de aandelen Vinci en voor het Duitse bouwconcern Hochtief. Het Nederlandse BAM, dat tevens pps-projecten uitvoert, krijgt ook een dubbel koopadvies.

Gebaseerd op: Beleggersbelangen