Algemeen

Faillissementsverzoek Detroit ongrondwettig

Het verzoek om surseance van betaling van de gemeente Detroit is in strijd met de grondwet van de Amerikaanse staat Michigan. Dit heeft rechter Rosemarie Aquilina vrijdag beslist. Volgens haar had de gemeente het verzoek niet mogen indienen terwijl zij nog niet had beslist over een kort geding waarmee medewerkers van de gemeente en hun pensioenfondsen de faillissementsaanvraag wilden voorkomen.

Zij heeft de gouverneur van Michigan dan ook bevolen de faillissementsaanvraag in te trekken. De advocaat-generaal van Michigan wil tegen de beslissing in hoger beroep gaan. Hij vroeg de rechter om de werking van haar besluit op te schorten totdat over het hoger beroep is beslist.

Volgens een deskundige in Amerikaanse faillissementsrecht kan een rechter van een staat aan Detroit geen surseance van betaling ontzeggen die op basis van federaal recht is aangevraagd. De handelwijze van Aquilina zou zelfs strafbaar kunnen zijn als minachting van een federale rechter.

Volgens Detroit News zijn tussen 1970 en 2009 in totaal 54 Amerikaanse gemeenten failliet gegaan. Deze hebben onder meer bezittingen verkocht, ambtenaren ontslagen en belastingen verhoogd, zaken waarvan in Detroit ook gesproken wordt.

Detroit heeft, mede dankzij de enorme leegstand (naar schatting 78.000 gebouwen staan leeg), het imago van een spookstad, die bovendien gebukt gaat onder werkloosheid en criminaliteit. Volgens de Nederlandse vastgoedinvesteerder Edwin Schouten gaat het echter niet alleen slecht in de stad.

Bekijk ook onze fotospecial over Detroit

Ook interessant


Build for Life