Algemeen

Faillissementen bouw met ruim kwart gestegen

De bouw in Nederland is het eerste halfjaar van 2013 wederom hard getroffen door faillissementen. Met een totaal van 985 steeg het aantal met ruim 26 procent. Dat heeft het CBS donderdag bekendgemaakt. De hardste klappen vielen bij de nieuwbouw en bedrijfsgebouwen. “Ook bij hieraan verwante bedrijven als schildersbedrijven, loodgieters, glaszetters en projectontwikkelaars steeg het aantal faillissementen fors”, meldt het CBS.

De eerste helft van 2013 heeft een recordaantal faillissementen (4983) opgeleverd, althans sinds het CBS met de meting ervan is begonnen (in 1981). De sectoren bouw en handel namen bij elkaar vier op de tien faillissementen voor hun rekening.

In de handel gingen vooral ondernemingen in bouw- en doe-het-zelfmaterialen failliet, evenals winkels in woninginrichting. In totaal werd over 1040 handelsondernemingen het faillissement uitgesproken.

De toename van het totaal aantal faillissementen was met 69 procent in de provincie Groningen het grootst. De meeste bedrijven gingen over de kop in Zuid-Holland, Noord-Brabant en Noord-Holland, provincies waar ook de meeste bedrijven zitten.

Ook interessant


Build for Life