Verbouwen

Extra lenen voor de verbouwkosten van een traplift?

Extra lenen voor de verbouwkosten van een traplift?
Een traplift kan meestal niet zomaar zelf even worden ingebouwd. Er zijn vaak extra aanpassingen nodig, zoals wanneer je een erg smalle trap hebt. Daarnaast is het installeren van de traplift zelf ook niet zo eenvoudig. Wanneer dit verkeerd wordt gedaan, kan de traplift al snel gaan haperen of problemen vertonen. Zitten er bochten in de trap, dan wordt het helemaal ingewikkeld om de traplift te installeren. Hoe duur is het eigenlijk om een traplift te nemen? Hoe zit het met de verbouwingskosten? En is er mogelijkheid om hiervoor subsidie of extra toeslag te krijgen van de overheid?

Hoe duur is een traplift?

Het kopen van een traplift is vrij gemakkelijk. Uiteraard doe je dat niet via Marktplaats of tweedehands.be, maar doe je dat bij een gerenommeerd bedrijf dat gespecialiseerd is in trapliften. Je kunt gaan voor een gloednieuwe traplift, maar er worden ook tweedehands trapliften aangeboden. Dit is ideaal als je een wat kleiner budget hebt. De kosten van de traplift variëren en zijn afhankelijk van de lengte van de trap en de vraag of er ook bochten in de trap zitten. Doorsnee prijzen zijn:
  • Rechte trap, vanaf €2.750,-
  • Trap met 1 bocht, vanaf €6.000,-
  • Trap met dubbele bocht, vanaf €8,000.-
Dit is mede afhankelijk van het bedrijf dat de traplift verkoopt en plaatst. Het is dus altijd goed om offertes op te vragen voordat je meteen een traplift aanschaft.

Verbouwen voor er een traplift komt?

Soms kun je beter eerst wat verbouwen in de woning voordat je een traplift neemt. Zoals je ziet zit er een enorm prijsverschil tussen een rechte trap en een trap met bochten. Sowieso is niet elke trap geschikt voor een traplift. Bijvoorbeeld een wenteltrap kan geen traplift krijgen. Soms is het dus voordeliger om de woning zo te verbouwen dat er sprake is van een enkele, rechte trap. Hierlangs kan veel gemakkelijker en voordeliger een traplift worden geïnstalleerd. De verbouwkosten kun je eventueel meenemen in de hypotheek, waardoor je voordelig extra geld kunt lenen. Dit leentarief is vaak goedkoper dan wanneer je een losse extra lening doet.

De keus voor een tweedehands traplift

Een tweedehands traplift is uiteraard goedkoper dan een nieuwe. Besparen met een tweedehands traplift is dus goed mogelijk. Tegelijkertijd moet je wel bedenken dat het installeren van een tweedehands traplift wel soms iets duurder is dan het installeren van een nieuwe traplift. Daarnaast kun je een nieuwe traplift wat voordeliger terug verkopen dan een tweedehands traplift. Toch is een tweedehands traplift in veel gevallen iets voordeliger, dus is het goed om hier een gebalanceerde offerte voor op te vragen!

Geld van de overheid?

De kosten van de verbouwing hoeven niet altijd helemaal zelf betaald te worden. Elke gemeente heeft de plicht om mensen die zorg nodig hebben en het niet kunnen betalen te helpen. Dat betekent (voor Nederland) dat de gemeente zorgt dat mensen ofwel in goede omstandigheden thuis kunnen blijven wonen, of de mogelijkheid krijgen te verhuizen naar een beter passende omgeving. Wanneer bij het loket WMO duidelijk is dat de bewoner echt niet thuis kan blijven wonen zonder traplift, moet daarvoor een PGB (persoonsgebonden budget) worden vrijgesteld. Je hoeft dus lang niet altijd extra te lenen of de hypotheek te verhogen als je een traplift nodig hebt.

Een traplift is een behoorlijk dure investering. Het is echter wel een noodzakelijke verbouwing als je zelf de trap niet meer op komt. Er valt weinig te besparen aan de installatie van een traplift, want dat kun je nu eenmaal niet zelf doen. Dit is een van de weinige klussen die vrijwel altijd moet worden uitbesteed aan een professional. En hoewel er geld te besparen valt door een aanvraag bij de gemeente in te dienen voor extra steun, blijft het een dure kostenpost. Zeker als het huis ook nog moet worden verbouwd. Toch is dit het zeker waard, want hierdoor kun je veel langer thuis blijven wonen. En zo’n pretje is het nu ook weer niet om verplicht te moeten verhuizen!

Ook interessant