Algemeen

Europees Parlement kiest voor Luxasolar® glasfolie

Europees Parlement kiest voor Luxasolar® glasfolie
Europa zal de komende decennia nog vaak geteisterd worden door abnormale hittegolven, dus extra aircobelasting, extra energiekosten en extra CO2-uitstoot… Het Europees Parlement heeft niet gewacht op de VN-klimaattop van Kopenhagen om het goede voorbeeld te geven. Haar enorme koepelglasgebouw is sinds kort volledig bekleed met de zonwerende en energiebesparende Luxasolar® glasfolie die ontwikkeld werd door het Belgische bedrijf Luxafoil NV. Het bleek het enige bedrijf dat na een Europese aanbesteding kon beantwoorden aan de vraag om de koolstofvoetafdruk van het Europees Parlement zo snel mogelijk tot 30% te verminderen. Ook FEDESCO -die onder impuls van Federaal Minister voor Klimaat en Energie Paul Magnette als derde investeerder inzake energie-efficiëntie optreedt voor de federale overheid- liet inmiddels reeds 4.900 m² bekleden met Luxasolar, waaronder het Koninklijk Museum, de Koninklijke Bibliotheek en de Algemene Rijksarchieven. En er staan nog 1.800 federale gebouwen op de agenda, want volgens het regeerakkoord wil België tegen 2014 absoluut een CO2-vermindering realiseren van 22%.

Green solution & energy tech

’s Zomers stopt Luxasolar de warmte-instraling aan het glas zelf, en ’s winters kaatst het de warmte terug in de ruimte. Bovendien genereert de folie een energiebesparend effect tot 33% voor gebouwen mét airco en reduceert het in grote mate de CO2-emissies. Daardoor valt de glasfolie automatisch onder de noemer ‘green solution’ en ‘energy technology’. Luc Michiels, CEO: “Onze spectraal selectieve glasfolie bestaat uit hoogwaardige, gelamineerde polyesterlagen die van binnen uit tegen het glasraam wordt gekleefd terwijl de optische doorkijk optimaal blijft, vandaar ‘clear view’. Belangrijker is dat het de infrarode warmtestralen voor 93% buiten houdt en de binnentemperatuur verlaagt tot 10°C. Het is dus op zich reeds een ecologische vervanger voor een aircotoestel. Maar ook in gebouwen mét airco zorgt de folie ervoor dat de energiekosten van de airco niet in ‘overdrive’ gaan. Warmte-instraling tot ca. 22°c wordt doorgelaten, boven die temperatuur wordt de zonnewarmte gefilterd door de folie. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer temperatuurdaling dankzij de folie. Het gaat om een intelligente folie. Want in de winter wordt de binnenwarmte (die normaal verloren gaat via grote glaspartijen) dan weer teruggekaatst in de kamer, en verhoogt de gemiddelde temperatuur tussen de 2 à 4°c, wat een gemiddelde besparing geeft op de stookkosten, tot 30%, afhankelijk van het glastype. Vandaar dat de folie ook aan de noordzijde van gebouwen wordt geplaatst. Ook de UV-stralen worden voor 99% tegengehouden waardoor geen verkleuring meer optreedt van tapijten, meubilair, kunstwerken. Luxasolar kan op elk glastype worden geïnstalleerd, zelfs op schuine beglazing”.

ROI

Luxafoil NV is producent van zijn Luxasolar Clear View-films en heeft in Europa reeds een 500-tal gebouwen uitgerust met zijn glasfolie in de kantoormarkt en industrie waar enorme glaspartijen anders voor een onhoudbaar ‘serre-effect’ zorgen en de airco ‘in overdrive’ doen gaan. De ‘return on investment’ ligt gemiddeld op 2 à 3 jaar. Maar hoe sneller de brandstofprijzen stijgen, hoe korter de tijdspanne van die ROI.



Ook particuliere markt

Luxafoil NV richt zich ook op de particuliere markt waar huis, veranda of appartement ook in een bloedhete serre kunnen herschapen worden en waar de folie de ruimte kan ‘klimatiseren’ op natuurlijke wijze, zonder noodzaak aan airco. Externe zonnewering die sowieso altijd verduisterend werkt, is dan helemaal niet meer nodig. Uniek is ook dat Luxafoil, als enige producent, een folie kan plaatsen op schuine beglazing, zoals glaskoepels, dakkapellen, lichtstraten, veranda’s... Het beantwoordt dan ook perfect aan overheidsstimuli om energiebesparende maatregelen in woningen te incorporeren.

Visuele wellness (clear view)

Het is wetenschappelijk bewezen dat een mens zijn portie ‘licht’ nodig heeft om niet depressief te worden. Luxasolar draagt dan ook bij tot visuele wellness. Mensen met een tuin hoeven hun ramen of veranda niet meer te verduisteren en kunnen van binnenuit optimaal genieten. Er is ook geen verblinding meer als je naar de zon kijkt en de schittering op je PC-scherm is onbestaande. Wie vroeger zijn kantoor, woning of appartementsgebouw moest verduisteren, hoeft nu geen stores of zonnewering te plaatsen (dus ook geen onderhoudskosten). Appartementsbewoners hoeven geen toelating te vragen aan de syndicus omdat het uitzicht van buitenaf niet gewijzigd wordt. Integendeel, oudere gebouwen krijgen van buitenaf een moderne en uniforme look door de interne restyling met Luxasolar. Beschermde gebouwen met enkelvoudig glas, die van Monumentenzorg geen vervangend dubbelglas of zonwering mogen plaatsen, zijn ‘gered’ met Luxasolar. De folie verhoogt bovendien het residentieel karakter van een gebouw. De ramen kunnen na installatie zoals vroeger onderhouden worden.

Wellness voor het interieur

Behalve in de kantoormarkt, werd Luxasolar ook uitgebreid getest waar het écht warm is, in de omgeving van Cap Ferrat, de kuststreek tussen Monaco en Nice. In deze streek hebben chique villa’s met prachtige kunstwerken, schilderijen, gordijnen, meubilair, tapijten, etc. niet alleen een hitteprobleem maar ook een zéér groot verkleuringsprobleem. De glasfolie wordt hier dus specifiek aangewend tegen verkleuring terwijl de doorkijk van binnen naar buiten optimaal behouden blijft. Luxasolar Clear View biedt ook een hoge bescherming tegen inbraak. Bij glasbreuk worden de scherven bij elkaar gehouden waardoor het voor inbrekers heel moeilijk wordt om zich een toegang tot de woning te verschaffen.
Build for Life