Algemeen

Europees Erfgoed - Erfgoed van de Nederlanden

In 2000 beslisten de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie en de Nederlandse collega's om hun tijdschriften samen te voegen tot het Vlaams-Nederlandse Erfgoed van Industrie en Techniek, dat beheerd wordt door een gemeenschappelijke Vlaams-Nederlandse stichting, en samengesteld onder een Vlaams-Nederlandse redactie. Het was het eerste grensoverschrijdende erfgoed-tijdschrift.

In 2008 bestaat de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie dertig jaar. Dit wordt door een aantal initiatieven gevierd.

Een eerste initiatief is een speciaal nummer van het Vlaams-Nederlandse tijdschrift Erfgoed van Industrie en Techniek gewijd aan de geschiedenis en het erfgoed van het VLAS. Deze publicatie is een uitloper een stage-samenwerking tussen de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie, de opleiding ‘industrieel erfgoed’ aan de Université d’Artois in Arras en enkele Nederlandse vlasprojecten. Klein begonnen groeide deze samenwerking tot een extra-dik nummer (80 blz i.p.v. de gebruikelijke 32 blz.): de geschiedenis en het erfgoed van de vlasvezelbereiding bleken immers een bijzonder rijk en fascinerend, maar nog grotendeels onontgonnen thema.

Vlas (of Linum usitasisimum ) is één van de belangrijkste vezelplanten die reeds vanaf de steentijd in cultuur gebracht werden. ‘Linum’ betekent vlas, ‘usitasisimum’ betekent ‘op veel manieren bruikbaar’. Vlas is het industriegewas met de hoogst toegevoegde waarde, waar naast de vezel ook de zaden (lijnzaad) en alle ‘afval’ nuttige bestemmingen vonden.

Vlas is onlosmakelijk verbonden met de cultuur van de Lage Landen tussen Artesië en Friesland, en met ‘cultuur’ als dusdanig.

Het nummer brengt volgende bijdragen:

- Lucie MALUTA: Behoud en herwaardering van vlaserfgoed in Europa
- Adriaan LINTERS: De Vlasvallei
- Gerrit HERREMA: Vlas in Friesland: een afgesloten tijdperk ?
- Giel VAN HOOFF: Beeldverhaal: de laatste handwever
- Adriaan LINTERS: De Geur van de Welstand. Vlas roten - tussen wetenschap, techniek en milieuhygiëne
- Luc SOENS: De vlaszwingelwindmolen 'Preetjes Molen'
- Interview met Bert Dewilde. Het Nationaal Vlasmuseum in Kortrijk (zie afbeelding)
- Frank WELGEMOED: "God gaf ons geen linnen, maar vlas om te spinnen" - vlassites op internet
- Ties STEEHOUWER: Het Nationaal Vlasserij- en Suikermuseum in Klundert, Nederland

Een samenvatting van de artikels vindt U op de website van de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie, www.vvia.be (doorklikken op de eerste pagina)

Dit speciale nummer wordt voorgesteld op zaterdag 15 maart om 14u30, tijdens een denkdag over ‘VLAS' in het Nationaal Vlasmuseum in Kortrijk. Hier zal ook de studie over het behoud en de ontsluiting van het vlas-erfgoed in Europa toegelicht worden.

Losse nummers kosten 15 euro
Inschrijving voor de presentatie op 15 maart kost 12,50 euro (tijdschrift inbegrepen - inschrijving vóór 13 maart verplicht)
Leden van de VVIA in 2008 ontvangen het nummer gratis
Build for Life