Algemeen

Euromast biedt zowel hapje en drankje als een bed

De Euromast wordt weer de oude. Na een restyling beschikt de Rotterdamse publiekstrekker nog deze maand over twee luxe suites.

Het toevoegen van een overnachtingsmogelijkheid in het gemeentelijke monument Euromast vereist creativiteit.

De Euromast is vanaf medio januari wegens een verbouwing tijdelijk gesloten. De Hotel New York Groep, die sinds 1 januari 2003 de publiekstrekker exploiteert, besloot tot een ingreep om “puur idealistische redenen”, bekent Aryan Tieleman. Samen met broer Willem leidt hij de spraakmakende onderneming in horeca. De geboren Rotterdammers hebben een zwak voor opzienbarende gebouwen in de Maasstad. “Boven in de Euromast moet iets gebeuren wat tot de verbeelding spreekt. Het moet een waar feest zijn om hier wat te eten en te drinken. Het prachtige uitzicht krijg je er gratis bijgeserveerd.”
Voor de restyling van de door H. Maaskant ontworpen Euromast is Jan des Bouvrie en zijn Arsenaal in de arm genomen. Op de vierde verdieping, ook wel bekend als het kraaiennest, bevond zich het restaurant. Thans oogt de ruimte weer fris en transparant als vanouds. Door het verwijderen van alle latere toevoegingen zijn de constructieve wanden weer duidelijk zichtbaar. De wit gestucte wanden in combinatie met de zwarte plafonds geven de ruimte haar strakke uiterlijk. De nieuwe houten vloer is uit veiligheidsoverwegingen zorgvuldig afgedekt. Tieleman: “Je kunt nu weer letterlijk een rondgang door het gebouw maken”.
De restyling gebeurt zo veel mogelijk in de geest van Maaskant en wordt uitgevoerd door Northwood uit Schiedam. Zo wordt het oorspronkelijk trapsgewijze opbouw in het kraaiennest in ere hersteld. Daarnaast keren de door Maaskant bedachte organische vormen terug. Tieleman wijst op het gebogen plafond en de bar. De ronde ruimte met een doorsnede van 29 meter kan desgewenst in drie delen worden gecompartimenteerd.

Suites
De verbouwing vergt een investering van ruim een miljoen euro. De eigenaar van de Euromast, de Merwede Groep, draagt voor een klein deel bij in de kosten. De meest spraakmakende ingreep vindt op de vijfde verdieping plaats. Ter hoogte van het uitzichtplateau zijn daar twee luxe suites gebouwd. De overnachtingsmogelijkheden, van 60 en 35 vierkante meter met de toepasselijke namen Heaven and Stars, waren tot voor kort als kantoorruimte in gebruik.
Reviseren was hier niet aan de orde, weet Vincent Beekman van het Arsenaal. “Alle ramen en radiatoren zijn hier vervangen. Ondanks dat je hier een enorme koudebrug hebt, is enkel glas toegepast omdat de originele stalen profielen gehandhaafd moesten blijven. Alle kozijnen zijn gerenoveerd, gevoegd en gekit.”
Vanuit het verhoogde bubbelbad heb je hier goed uitzicht op de haven of de stad. Rustig wakker worden is er echter niet bij. Tieleman: “Om kwart voor tien ’s ochtends gaan de gordijnen hier automatisch open, dus dan moet je wel aangekleed zijn wil je niet verrast worden door de eerste toeristen.”
De publiekstrekker onderging de afgelopen veertig jaar veel veranderingen. Beekman: “Er is zelden toestemming gevraagd voor een verbouwing. Veel bleek al niet meer in originele staat.”
De Euromast, in 1960 gebouwd voor de Floriade, staat wel te boek als een gemeentelijk monument. De restyling en nieuwe invulling waren dan ook aan strenge regels gebonden. Uiteindelijk vergde het verkrijgen van een bouwvergunning zo’n acht maanden. De brandveiligheid was een belangrijk punt van aandacht. Beekman: “Een van de huidige eisen bij hoogbouw is dat er overdruk in de kern is wat in de Euromast niet mogelijk is. Daarom zijn extra branddeuren aangebracht. Per ruimte is bekeken hoe aan de gestelde eisen kon worden voldaan.”
Ook de overnachtingsmogelijkheid op 100 meter hoogte vergt creativiteit. “De Euromast heeft nu een horecabestemming met een hotelfunctie. Maar voor een hotel gelden andere veiligheidseisen. In principe is er weinig brandgevaar. Het gebouw is volledig gesprinklerd, tot de kern en de liften toe. Er moet een goed vluchtplan liggen. De vluchtwegen moeten voldoen aan de eisen van de brandweer. Daarvoor liggen nu diverse opties. Wellicht dat er op de vijfde toch nog een extra uitgang moet komen.”

Laserstralen
Overigens verschiet de Euromast niet alleen binnen van kleur. Het blauw dat in de loop der tijd zowel binnen als buiten werd aangebracht, maakt weer plaats voor het zwart van Maaskant. “Met zijn zwart-witte uiterlijk oogt de Euromast straks weer strak en grafisch. Het schilderwerk is uitbesteed aan het Rotterdamse bedrijf Alsecco. De finishing touch vindt op 185 meter plaats in de vorm van vier witte laserstralen gericht op de windrichtingen. Ook vanaf beneden wordt het gebouw aangelicht in elke gewenste kleur. Tieleman: “Niemand kan straks meer om de Euromast heen.” De Euromast opent op 22 maart de deuren voor het publiek.
Build for Life