Algemeen

Erfgoeddebat tussen Nederland en Vlaanderen

Erfgoed is een steeds belangrijker uitgangspunt bij ruimtelijke ontwikkelingen en een cruciale factor voor ruimtelijke kwaliteit. Maar erfgoed is ook bepalend voor onze identiteit en het versterkt ons welbevinden. De betekenis van erfgoed is breed. Zo ontlenen mensen er hun identiteit aan. Mensen voelen zich verbonden met een plek omdat er verhalen aan zijn verbonden. Erfgoed is bovendien een belangrijke inspiratiebron voor nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen en het kan bijdragen aan ruimtelijke kwaliteit.

Is er een verschil in de methode die Nederlandse en Vlaamse beleidsmakers hanteren? Deze vraag staat centraal in het tweedelig debat Erfgoed en Ruimte. In het eerste deel, op 29 september in de Brakke Grond te Amsterdam, komen Nederlandse beleidsmakers, administraties en hun ontwerpers aan bod. Aan de hand van projecten als de Hollandse Waterlinie, de Beemster, de Drentsche Aa, de Limes,.. wordt de discussie tussen Nederlandse en Vlaamse beleidsmakers met hun ontwerpers losgeschud. Het proces, haalbaarheid in uitwerking, budget en het belang van integrale landschapsplanning staat hierbij centraal.

Diverse Nederlandse bureaus als BplusB, Strootman, DELVA, DS, van Paridon x de Groot, met hun opdrachtgevers Staatsbosbeheer, kwaliteitsteam, nationale overheid, provincie of gemeenten zijn aanwezig in presentatie en debat. In het tweede deel trekt de karavaan richting Vlaanderen en komen de Vlamingen aan het woord.

Klik hier voor meer informatie over het debat Erfgoed en Ruimte.
Build for Life