Nieuwbouw

Enschede schrapt voor € 63 mln bouwplannen

Enschede gaat flink snijden in zijn plannen voor woningbouw, kantoren en bedrijventerreinen. Hierdoor loopt de gemeente € 63 mln mis, een bedrag dat moet worden opgevangen met bezuinigingen, versobering van projecten en inzet van reserves. Er is sprake van een overaanbod van 2000 woningen in de plannen. Grondgebonden woningen in het centrum krijgen voortaan voorrang. Ook schapt de gemeente 50.000 m2 aan kantoorplannen en 21 ha aan bedrijventerreinen.

Dit blijkt uit Stedelijke Koers, het document dat het college van b en w onlangs heeft vastgesteld en dat 17 september aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.

Projecten met veel appartementen zullen worden omgezet naar grondgebonden woningen, omdat naar appartementen in Enschede geen vraag is.

Bij kantoren gaat het om zowel de aanpak van de leegstand als de hoeveelheid plannen voor nieuwe kantoren. Enschede kent een leegstand van ongeveer 65.000 m2. Samen met een aantal partners wordt een plan van aanpak opgesteld om deze leegstand aan te pakken.

Uit het onderzoek blijkt dat er ongeveer 60.000 m2 teveel plannen zijn. Het voorstel is om dit aantal met 50.000 m2 te verminderen. Dit kan door het stopzetten van een aantal plannen in met name Roombeek en Spoorzone. Ook wil het college in overleg met de betrokken partners van Kennispark en Zuiderval kijken welke mogelijkheden er zijn om op beide locaties minder kantoren te bouwen. Naast deze maatregelen wil de gemeente samen met de partners binnen de Netwerkstad Twente de acquisitie voor kantoren versterken.

Volgens de Bedrijventerreinenvisie Netwerkstad Twente is in Enschede nog ruimte voor 90 ha bedrijventerrein. In de Stedelijke Koers stelt het college voor om 21 hectare uit de plannen te halen. Het gaat om onder andere om delen van de Usseler Es, de Oostkrans (3 ha), de Westkrans (8 ha exclusief de boerderijen) en een deel van de bolling van circa 7,5 ha. Daarnaast is het de bedoeling om een aantal minder aantrekkelijke kavels te schrappen, zoals op de Josink Es en de Euregio. En net als voor de kantorensector willen b en w de acquisitie versterken.