Verwarming & Sanitair

Enkele nuttige tips voor een lagere energiefactuur

Kerst zit erop, en binnen enkele dagen mogen we samen een nieuw jaar vieren. Het is dus een periode van familiefeesten en gezellig samenzijn. Tegelijk is dit ook het verwarmingsseizoen. Energie is de zwaarste budgetkost en kan algauw het budget voor de geplande leuke feestjes in gevaar brengen. Opdat we liever onze centjes zouden besteden aan cadeautjes en feestmaaltijden, zijn er een aantal best eenvoudige, maar efficiënte trucjes die je kan toepassen. Antargaz geeft enkele tips voor onmiddellijk gebruik!

De juiste temperatuur, op het juiste moment en op de juiste plaats
Het is zinloos om je woning te fel te verwarmen, want een te hoge kamertemperatuur is slecht voor je gezondheid. De verwarmingsketel kan best ingesteld worden op een temperatuur tussen 50°C en 60°C en de kamertemperatuur schommelt in ideale omstandigheden rond de 20°C voor leefkamers, zoals het salon en de keuken. Voor de slaapkamer en de gang is 17°C dan weer voldoende. Natuurlijk hoeven niet gebruikte kamers helemaal niet verwarmd te worden. Het is sowieso beter om een degelijke trui en warme pantoffels aan te trekken.

  • De cijfers: Door de thermostaat 1°C lager te zetten, wint men 5 tot 7% op de energieconsumptie.

Nog een tip om te besparen : ‘s nachts, of wanneer je naar het werk vertrekt de thermostaat instellen op 15°C. Hierdoor koelt het nooit echt af, en zal de temperatuur daarna snel weer op peil zijn. Ideaal hiervoor zijn de programmeerbare thermostaten; zij denken aan alles in jouw plaats en beginnen de kamer alvast op voorhand op te warmen zodat je kan genieten van een warme thuiskomst.

Correcte vochtigheid en een frisse wind, zo hoort het
In de zomer, maar zeker ook in de winter, is het nodig om dagelijks de kamers te verluchten. Zorg er zeker voor dat de thermostaat uitstaat, zodat de verwarming niet harder begint te werken op het moment dat de kamer verlucht wordt. Pak het juist aan: het is beter om een raam een vijftal minuutjes wagenwijd open te zetten, en het zelfs even te laten tochten, dan om de ramen enkele uren op kipstand te zetten. De hoeveelheid lucht wordt ververst zonder de woonst helemaal af te koelen. De nieuwe lucht, die een grotere hoeveelheid zuurstof bevat, zal snel de gewenste temperatuur bereiken.

Een regelmatige verluchting zorgt er ook voor dat de vochtigheid niet te hoog oploopt. Overdreven vochtige lucht verhoogt het risico op schimmels. Het is dus aan te raden om een luchtvochtigheid tussen de 50% en de 65% aan te houden.

Radiatoren, luiken en gordijnen als barrière
Luiken en gordijnen vormen een extra beschermingslaag tussen de koude temperaturen buiten en de aangename temperatuur binnen. Vergeet ze dus niet te sluiten bij valavond, en laat ze eventueel helemaal gesloten in kamers die niet gebruikt worden (logeerkamers, berging, …). Vermijd ook om meubels of gordijnen voor een radiator te plaatsen, want dat houdt de warmte net tegen.

  • De cijfers: Deze eenvoudige tip kan zorgen voor een besparing tot 50%.

Denk eraan om regelmatig de lucht uit de radiatoren te laten. Daarnaast is het belangrijk om de buizen van de verwarming goed te isoleren en kan je, bijvoorbeeld, aluminiumpapier achter je verwarming plaatsen. Dit zorgt ervoor dat de warmte niet in je muren kruipt of naar buiten gaat, maar gereflecteerd wordt in de kamer. Vermijd tot slot zoveel mogelijk tocht, door bijvoorbeeld afdichtingsbanden aan te brengen aan de drempels van de deuren of aan de chassis van de ramen of door de ruimte af te sluiten met een dik gordijn.

Denken op langere termijn: enkele maatregelen
Bovenop deze kleine dagelijkse handelingen, kunnen grotere beslissingen een belangrijke impact hebben op lange termijn. Zo kan men kiezen voor elektro-apparatuur met hoge eco-scores of een ketel die al meer dan 15 jaar oud is, vervangen door een condensatieketel op gas. Als een vervanging niet aan de orde is, dan is het raadzaam om de ketel jaarlijks een grondige onderhoudsbeurt te geven. De loodgieter bezorgt je tegelijk een certificaat, wat dan weer goed is voor de verzekering!

  • De cijfers: Degelijk onderhoud van de ketel verhoogt het rendement tot 20%.