Duurzaam Bouwen

Enfinity neemt deel aan recyclageprogramma van zonnepanelen

Enfinity, internationale speler in hernieuwbare energie, is voortaan volwaardig lid van PV Cycle. Met de toelating tot deze invloedrijke Europese koepelorganisatie van zonne-energieproducenten, zijn de zonnepanelen van het Belgische groenestroombedrijf op het einde van hun levensduur van recyclage verzekerd.
Enfinity is officieel aanvaard als lid van PV Cycle. Dit is de Europese koepelorganisatie die fotovoltaïsche panelen op gestructureerde wijze wil ophalen en recycleren. Dankzij deze aanvaarding zijn nu ook de zonnepanelen van Enfinity erkend. Dit betekent dat ze op het einde van hun levenscyclus aan een inzamelpunt, of PV Cycle Collection Point, kunnen worden aangeboden voor recyclage. De klant is verzekerd van recyclage zonder extra kosten doordat de producenten en ontwikkelaars aangesloten bij PV Cycle vandaag al de financiële reserves voorzien.

In Italië, waar Enfinity zijn distributie vanuit Milaan coördineert, stemde het parlement een wet die recyclage verplicht maakt. Het is waarschijnlijk dat dit op Europees niveau wordt overgenomen en in een algemene richtlijn zal worden uitgevaardigd. Hoewel de gemiddelde levensduur van panelen op 25 jaar wordt geschat, voorspelt de sector een snellere vervanging van een groeiend aantal installaties door modules met een beter rendement. Een zonnepaneel bevat herbruikbare materialen zoals glas, aluminium en verschillende halfgeleidende materialen.

In oktober van 2010 erkende PV Cycle nog de logistieke vestiging van Enfinity in Assenede als officieel Belgisch inzamelpunt voor zonnepanelen. Nu het bedrijf volwaardig lid wordt van PV Cycle maakt Enfinity de cirkel rond. “We blijven onze verantwoordelijkheid over de ganse levenscyclus van een zonnepaneel opnemen,” licht Steven De Tollenaere, CEO van Enfinity toe. “Niet alleen ontwikkelen en produceren we projecten en systemen op duurzame wijze via onze EMAS registratie en ISO14001 certificatie maar we zamelen de afgedankte panelen ook in om deze op een correcte manier te laten recycleren,” vult De Tollenaere aan. “Dit streven naar cradle-to-cradle oplossingen zit in het DNA van onze onderneming die wereldwijd actief is in duurzame energievoorziening.”