Einde van de werken aan Shopping 1 in Genk

  BE   13 november 2014 Bron: Impuls
Einde van de werken aan Shopping 1 in Genk
Op 12 november 2014 eindigen de werken aan Shopping 1 in Genk. De werken duurden in totaal 25 maanden en kaderen in een ontwikkelingsplan van Stad Genk, in het bijzonder voor de shoppingsites: Stadsplein, Sint-Martinusplein en Shopping 1. De herontwikkeling en uitbreiding van Shopping 1 is het sluitstuk van dit plan. Op 13, 14 en 15 november wordt de heropening ingezet met een feestelijke 3-daagse.

In april 2012 verwierf vastgoedontwikkelaar Wereldhave Belgium 100 % eigendom van Stadsplein en St.-Martinusplein en het volledige eigendom van Redevco in Shopping 1. Bouwheer is de Vereniging van mede-eigenaars van Shopping 1, dit zijn 24 eigenaars waaronder projectcoördinator Wereldhave Belgium (91 %). B-architecten en Jaspers-Eyers & Partners stonden in voor het exterieur, Creneau International voor het interieurdesign. Wereldhave Belgium investeerde in totaal ongeveer 87 miljoen euro in Shopping 1.

Shopping 1 in Genk - voor en na
Shopping 1 in Genk - voor en na de werken

De bouwwerken in vogelvlucht

De bouwwerken aan Shopping 1 startten in september 2012 en eindigen op 12 november 2014. Een overzicht van de belangrijkste mijlpalen:
  • september 2012 - augustus 2014: sloop en asbestverwijdering
  • oktober 2012 - oktober 2013: ruwbouw en parking
  • december 2013: opening parkeergebouw
  • april 2014: opening Carrefour
  • november 2014: einde der werken en heropening Shopping 1

Shopping 1, van 1967 tot heden

Shopping I werd in 1967 gebouwd als eerste shoppingcenter in België. Voor de werken was het centrum 15.600 m³ GLA groot en telde het een 50-tal winkels. De terreinoppervlakte van de shopping en de parkings bedroeg 32.740 m². De parking had een capaciteit van 720 parkeerplaatsen en was verdeeld over 4 van elkaar gescheiden parkings.

Oorspronkelijk was het centrum opgebouwd rond een hypermarkt – aanvankelijk Grands Magasins Au Bon Marché, later GB en nog later Carrefour – en het grootwarenhuis Sarma. De gangen werden verkaveld en ingevuld met individuele winkelunits. Het geheel bleef een mede-eigendom, wel veranderde de samenstelling van de eigendomstructuur; eerst door de overname van het vastgoed Carrefour door Redevco en in 2012 door de overname van het vastgoed Redevco door Wereldhave Belgium.

In de 47 jaar dat Shopping 1 bestaat, vonden er geen wezenlijke renovaties plaats. Wel werd de winkelorganisatie gewijzigd. De ruimte van het grootwarenhuis Sarma werd opgedeeld in een 5-tal winkelunits. Ook de beleving in de shopping is een constante. Legendarisch zijn de ‘volière’ en de ‘fontein’. Het centrale plein bleef doorheen de tijd een ontmoetingsplaats voor jong en oud. De Shopping blijft ook open op zondag voor de horeca.

Met de renovatie en uitbreiding wordt aangeknoopt bij de traditie van de shopping als ontmoetingsplaats en winkelhart van Genk. Het centrale plein is vervangen door een atrium over 2 niveaus en wordt geanimeerd door horecazaken en terrassen. Ook de nieuwe huisstijl, het logo en de features verwijzen op eigentijdse wijze naar de geschiedenis van Shopping 1.

Shopping 1 in Genk - na renovatie
Interieur na renovatie

Renovatie winkelcentrum

Het sterk verouderde shoppingcenter werd volledig gemoderniseerd – inbreng van natuurlijk licht, aanpassing shopfronts, verlichting, creëren van een groot atrium, etc. – en uitgebreid met een gedeelte onder het nieuwe parkeergebouw. Ook op het vlak van brandbeveiliging en technische installaties is het winkelcentrum aangepast aan de actuele noden en vereisten.

Uitbreiding en nieuwe Carrefour

De uitbreiding (nieuwbouw) van het winkelcentrum werd gerealiseerd op het gelijkvloers door toevoeging van een niveau +1. Op het gelijkvloers gebeurde de uitbreiding aan de noordzijde, tussen het oude gebouw en de Europalaan, op de voormalige parkingzone. De nieuwe gang met een 25-tal winkels sluit aan op de vroegere uitgangen van de Europalaan. In deze zone bevinden zich ook de liften naar het parkeergebouw.

De uitbreiding aan de zuidzijde bevat op het gelijkvloers hoofdzakelijk dienstruimtes en technische zones, o.a. de stockageruimte voor de Carrefour, inpandige los- en laadzone, afvalberging en kantoren.

Tenslotte huisvest de nieuwbouw op het niveau +1 o.a. de winkels Carrefour, Casa en Blokker. De nieuwbouw is door een grote vide verbonden met het gelijkvloers via roltrappen en een panoramische lift.

Shopping 1 in Genk - na renovatie
Shopping 1 in Genk - na renovatie

Nieuw parkeergebouw

De uitbreiding van de parkeercapaciteit van 720 naar 1250 parkeerplaatsen is volledig gerealiseerd in een nieuwbouw van 5 bouwlagen over de volle lengte langs de Europalaan, die plaats biedt aan 990 voertuigen. De overige 260 plaatsen zijn behouden op de bestaande dakparking. Het parkeergebouw aan de Europalaan heeft in- en uitritten langs de Europalaan en de A. Remansstraat, en is opgebouwd als een open parkeergebouw in split-level. In het parkeergebouw zijn ook 14 plaatsen met oplaadpunt voor elektrische wagens gereserveerd.

Moderne technieken

De verouderde technieken werden integraal gestript en vervangen door nieuwe installaties die beantwoorden aan de huidige normen. Verwarming en koeling gebeurt d.m.v. een stookplaats (3x900 kW) en koeltorens (3x1.900 kW), die de centrale ringleiding voor het ganse gebouw voeden. Alle luchtgroepen en warmeluchtgordijnen zijn, net als alle winkels, d.m.v. warmtepompen op deze centrale ringleiding aangesloten.

De luchthuishouding van het volledige gebouw wordt verzorgd door 4 luchtgroepen (totaal 140.000 m³/u), die verspreid staan opgesteld in het gebouw. De sprinklerinstallatie is volledig vernieuwd met een ondergrondse buffertank van 560 m³. Het volledige gebouw is uitgerust met een rook- en warmteafvoersysteem conform de actuele normen.

Alle verlichting en noodverlichting is vernieuwd. De publieke zones zijn volledig met ledverlichting uitgerust, dat geldt zowel voor de directe en indirecte verlichting. Ook de nood- en de gevelverlichting is led. Er zijn 4 nieuwe hoogspanningscabines: 2 distributienetcabines van Infrax die alle laagspanningsaansluitingen van de winkels voeden, 1 private cabine voor de shopping, en 1 private cabine voor Carrefour.

Het gebouw is volledig uitgerust met een branddetectie- en alarmsysteem, camerabewaking en inbraakdetectie. Tenslotte is ook een ondergrondse regenwaterbuffertank van 525 m³ voorzien, voor hergebruik van regenwater, voor de koeltorens en voor het publieke sanitair.

Shopping 1 in Genk - na renovatie
Interieur na renovatie

Alles in functie van duurzaamheid

Op het vlak van duurzaamheid werden kosten noch moeite gespaard. Zo wordt er onder meer gebruikgemaakt van ledverlichting in alle publieke zones en ledgevelverlichting met daglichtsturing, zijn er 14 oplaadpunten voorzien voor elektrische wagens en wordt er verwarmd met condenserende hoogrendement verwarmingsketels met zeer lage Nox-uitstoot.

Lees ook:

Verstuur
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Loxone
  • bouwinfo