Buitenschrijnwerk

Efficiënte buitenzonwering beperkt energieverbruik

Renson introduceert het zonweringsysteem Cirrus®. Permanente Cirrus® luifels bestaan in een ruime waaier van toepassingen. Een typische toepassing is de Cirrus® luifel met geëxtrudeerde zonwerende Sunclips® lamellen, die doorlopend onder een draagstructuur gemonteerd zijn. Deze luifels worden boven het raam geplaatst. Geen oververhitting en verblinding tijdens de zomer en toch een gezellige warmte zonder overmatig verwarmen in de winter. Zo bespaart de gebruiker het hele jaar door op zijn energiefactuur en geniet ook steeds van het visueel contact met de omgeving.

Natuurlijk licht is essentieel voor de mens. Het is zó belangrijk voor onze gezondheid en ons humeur. Bovendien is het een ideale gratis verlichtingsbron. Door voldoende vensters te voorzien trachten we dit natuurlijk licht zoveel mogelijk in onze woningen binnen te laten schijnen. Een zongerichte woning met grote glaspartijen in het zuiden biedt dan ook veel voordelen. Maar omdat de intensiteit van het natuurlijke licht veranderlijk is onder invloed van de bewolking, het tijdstip of het seizoen, terwijl het comfort wel steeds optimaal moet zijn, moeten we het licht goed beheersen. In de herfst, winter en lente kan je immers echt genieten van de binnenkomende zonnestralen. Maar tijdens de zomermaanden kan dit tot oververhitting, verkleuring van het meubilair en reflecties in TV- en computerschermen leiden. Bovendien is er dan vaak ook behoefte aan energieslorpende koeling. Met de Cirrus® luifels speelt RENSON® perfect in op de behoeften van de markt: geen oververhitting in de zomer, maar wel een aangename temperatuur tijdens de rest van het jaar; steeds visueel contact met de omgeving en een besparing op het energieverbruik.

De permanente Cirrus® luifels zijn eenvoudige zonweringsystemen, die bestaan in een brede waaier van toepassingen. Een typische toepassing is de Cirrus® luifel met Sunclips® lamellen, die doorlopend onder een aluminium draagstructuur gemonteerd zijn. De lamellen zijn geëxtrudeerde aluminium profielen met een specifieke aërodynamische vorm, die het systeem extra stabiliteit bezorgen bij blootstelling aan hevige wind. Deze lamellen worden op een onderlinge afstand van 100 mm en met een helling van 60° onder de draagprofielen gemonteerd en onderling verbonden door de tussendragers. De draagprofielen worden op de gevel bevestigd met aluminium consoles bij uitkragingen tot 1100 mm of met stalen consoles bij grotere uitkragingen. Vooraan en aan beide uiteinden worden de luifels tenslotte afgewerkt met een sierprofiel. Alle aluminium profielen worden geanodiseerd in natuurkleur (20 micron) of gepoederlakt in alle mogelijke RAL-kleuren (60-80 micron). De gebichromateerde stalen consoles worden gepoederlakt in RAL-kleuren.

Deze Cirrus® luifels houden de zonnestralen tegen vooraleer ze met het glas in contact komen. Bij hoge stand van de zon tijdens de zomermaanden zorgt dit voor een goede beschaduwing. Tijdens de wintermaanden – als de zon laag staat – laten ze de aangename zonnewarmte in de woning binnen schijnen en beperken het energieverbruik door verwarmingsinstallaties. Aangezien deze luifels boven de ramen hangen, verstoren ze het uitzicht naar buiten niet. De vensters verlenen dan ook op elk moment een onverstoorde doorkijk.

Om een optimaal resultaat te bekomen, is het belangrijk dat de uitkraging van de luifel correct afgestemd is op de situatie. De oriëntatie van de gevel en de hoogte van het raam spelen daarbij een belangrijke rol. Bij het bepalen van de afmetingen van de Cirrus® luifels adviseert RENSON® dat
75 % van de totale invallende warmtestraling tijdens de zomer geweerd wordt.

RENSON® biedt u met de Cirrus® luifels een ideale oplossing voor een aangename temperatuur het hele jaar door. Geen oververhitting en verblinding tijdens de zomer en toch een gezellige warmte zonder overmatig verwarmen in de winter. Zo bespaart de gebruiker het hele jaar door op zijn energiefactuur en geniet ook steeds van het visueel contact met de omgeving!