Algemeen

Eerste editie Future Facade brengt internationale gevelindustrie samen in Utrecht

Eerste editie Future Facade brengt internationale gevelindustrie samen in Utrecht
De gevelindustrie stond op 7 en 8 mei 2025 volop in de schijnwerpers tijdens de eerste editie van Future Facade in de Koninklijke Jaarbeurs in Utrecht. Dit internationale vakevenement trok ruim 1.800 bezoekers uit onder meer Amerika, Duitsland, Spanje, Italië en Indonesië. Architecten, onderzoekers en bedrijven kwamen samen om innovaties, trends en circulaire oplossingen binnen de gevelarchitectuur te delen. Daarmee markeerde Future Facade een belangrijke stap in de ontwikkeling van een circulaire bouweconomie.

Het evenement werd georganiseerd door Jaarbeurs in samenwerking met TU Delft, TU Darmstadt en het European Facade Network. Tijdens het congres werd duidelijk dat Nederland internationaal aanzien geniet als koploper op het gebied van circulaire geveloplossingen. "Met een sterk inhoudelijk lezingenprogramma en exposanten die vooruitstrevende technologieën toonden, hebben we met Future Facade een uniek en relevant platform neergezet," aldus Joyce van de Hoef, clustermanager bouw- en installatie bij Jaarbeurs. De volgende editie vindt plaats op 26 en 27 mei 2027.

Eerste editie Future Facade brengt internationale gevelindustrie samen in Utrecht

Innovatie en duurzaamheid als rode draad

Future Facade stond volledig in het teken van toekomstgerichte geveloplossingen. In het speciaal ontworpen Maze of Innovations van bijna 600 m² werden spraakmakende mock-ups, circulaire gevelcomponenten en bio-based materialen gepresenteerd. Thema's als transparantie, adaptieve gevels en technische vindingrijkheid vormden de kern van de expositie. Een baanbrekend concept was het leasen van gevels, een opkomende trend in Nederland die de duurzaamheid van gebouwgevels aanzienlijk kan verbeteren. In dit innovatieve model blijven gevels eigendom van de bouwer en worden ze geleased door gebouweigenaren. Dit maakt het makkelijker om materialen te recyclen en hergebruiken, wat circulariteit binnen de sector bevordert.

Bezoeker Dana Liv van CoFlora Design:
"Ik vond deze eerste editie erg inspirerend. Het is mooi om te zien wat er speelt in de sector en om internationale bezoekers en exposanten te ontmoeten."


Toonaangevend lezingenprogramma en baanbrekende projecten

Het keynote programma bood presentaties van internationale topsprekers zoals Christian Bergmann (CBA), Lucio Blandini (ILEK – University of Stuttgart) en Lisa Rammig (Eckersley O'Callaghan). Tijdens de sessie 'Research Meets the Industry' werden innovatieve projecten gepresenteerd. Een van deze projecten is 'Building with Paper', een samenwerking tussen Wolf GmbH en TU Darmstadt, waarin wordt onderzocht hoe papier als bouwmateriaal kan worden ingezet. Een ander project is 'Water-Filled Glass', een technologie ontwikkeld door Wicona en Loughborough University, waarbij glas wordt gevuld met water voor thermische regulatie.

Ulrich Knaack, hoogleraar Facade Design, TU Delft / TU Darmstadt: "Het is een eer om als host betrokken te zijn bij Future Facade. Dit platform biedt een unieke kans om samen met experts en pioniers te verkennen hoe de gebouwschil van de toekomst eruit zal zien: innovatief, duurzaam en afgestemd op onze veranderende wereld."

Samenwerking als basis voor succes

De inhoudelijke programmering werd samengesteld in nauwe samenwerking met de adviescommissie, TU Delft, TU Darmstadt en het European Facade Network. Tom van der Zwaag, beursmanager van Future Facade: "Het samenstellen van dit internationale programma was een intensief maar inspirerend traject. We hebben bewust gekozen voor een mix van academische verdieping en praktijkgerichte innovaties. De interactie tussen sprekers en bezoekers was van hoog niveau. Op de vloer was een compleet aanbod van toonaangevende gevelspecialisten te vinden, waaronder Sto Isoned, Vandersanden, Schüco International, BENG Glas en Metadecor, die hun nieuwste duurzame en circulaire gevelsystemen en materialen presenteerden. Ik ben trots op de internationale kennisuitwisseling die hier tot stand is gekomen."