Keukens

Een kunststof achterwand voor in de keuken

Een kunststof achterwand voor in de keuken
De keuken werd dan wel vroeger vooral gebruikt om te koken, in de huidige maatschappij is het een volwaardig deel geworden van de woning als leefplaats. Het gebeurt bijvoorbeeld steeds vaker dat een keuken is uitgerust met een eigen zitplaats, of dat hij zelfs gewoon in de living overloopt!
Met andere woorden, de uitstraling van de keuken is belangrijker geworden. Terwijl praktisch nut vroeger de hoofdvereiste was van deze ruimte, heeft ook de esthetiek en uitstraling ervan een belangrijke rol ingenomen.

Een van de zaken die daardoor niet meer zo goed in een keuken horen, is een tegelwand. Zeker bij moderne keukens is men met zo'n wand niet veel meer, en vervangt men deze beter door een kunststof achterwand. Er bestaan verscheidene soorten achterwanden uit kunststof:

  • Dibond
  • Plexiglas
  • HPL

Waarom moet je kiezen voor een kunststof achterwand?

Hygiëne is een van de belangrijkste eigenschappen van een keuken, en dat is precies waar een keukenwand voor instaat. Zo moet het oppervlak bijvoorbeeld bestand zijn tegen spatjes, en moet ook het onderhoud van de wand eenvoudig zijn. Kunststof wanden verschillen op dat vlak niet echt van tegelwanden, aangezien ze allebei snel schoon te maken zijn.

Voor wie echter zijn of haar keuken een compleet nieuwe look wil geven, is een tegelwand dan wel weer een goede optie - maar niet eenvoudig te realiseren. Beroep doen op een specialist is dan ook aangeraden om het werk tot een goed einde te brengen!

Op dit vlak wordt het voordeel van een kunststof tegelwand dan ook duidelijk, aangezien het demonteren ervan erg eenvoudig is. Men kan het paneel in één keer verwijderen, en al even snel een nieuw plaatsen door het te schroeven of te kitten. Het is zelfs niet nodig hiervoor een specialist in te schakelen, én je bespaart er heel wat kosten mee!

Trespa kiezen als achterwand voor de keuken

HPL, ook wel Trespa, is de afkorting voor High Pressure Laminate, en is een relatief goedkope manier om een nieuwe achterwand te verkrijgen. Daarbij kan je zeker zijn van een goede kwaliteit, aangezien de bovenste laag van dit plexiglas erg hard is. Ook is het materiaal goed bestand tegen stoten, krassen, hitte en zelfs intensieve reiniging!

Ook als je vele stijlmogelijkheden wil hebben is dit interessant, aangezien je tussen verscheidene kleuren kan kiezen en er uiteenlopende formaten beschikbaar zijn; van 130 centimeter tot wel 305 centimeter. Ook is het mogelijk om platen in verschillende kleuren te laten plaatsen. Het resultaat? Een keuken die volledig naar wens is ingericht!

Handige tips bij het kiezen van een kunststof achterwand

  • Laat achter de kookplaat een wand plaatsen met een donkerder kleur, zodat spetters op de muur minder opvallen.

  • Is de keuken iets lichter van kleur, dan kan je wel lichtere platen gebruiken.

  • Besteed aandacht aan de oppervlaktestructuur en ga het liefst voor een gladde, aangezien deze eenvoudiger schoon te maken is!

  • Kijk op kunststofplaten.be voor benodigdheden.

Ook interessant