Algemeen

Ecologisch bouwen - Het Pet Paviljoen in Enschede

In Nederland gooien alle huishoudens samen zo’n 5 miljard kilo afval weg. Per persoon betekent dat ongeveer 350 kilo per jaar. Een groot gedeelte van dit afval, vooral ingezamelde flesjes, worden tot balen geperst en verkocht aan landen als China en India om daar verwerkt te worden. Met het Pet Paviljoen in het Robsonpark in Enschede wil men echter laten zien dat petflessen zelf als grondstof gebruikt kunnen worden en niet het daaruit voort gekomen halffabricaat.

Ecologisch bouwen - Het Pet Paviljoen in EnschedeEen paviljoen van plastic flessen
De muren van het nieuwe paviljoen in Enschede bestaan uit samengeperst afvalplastic. In leeggedronken flesjes blijft immers altijd een beetje frisdrank achter, dus zijn ze niet geschikt voor de bouw van een paviljoen.

Voor de gevel wordt gebruik gemaakt van balen samengeperste petflessen die in een stalen frame geduwd worden, in een spouw tussen doorzichtige golfplaten. Cilinders tussen de platen zorgen voor stabiliteit, zoals dat ook bij betonbekisting het geval is. Deze cilinders werden ontwikkeld op basis van afgekeurde plastic doppen.

Het Pet Paviljoen is in zijn geheel 30 meter lang, 6 meter breed en zo’n 4 meter hoog. Er zullen een paar honderdduizenden petflesjes gebruikt worden om het paviljoen volledig af te werken. De gehele constructie kan in een dag ontmanteld worden en elders opnieuw opgebouwd worden.



Ecologische architectuur
Het Pet Paviljoen is het resultaat van een samenwerking tussen kunstenaar Filip Jonker en architect Michiel de Wit. Het duo bracht reeds een reeks creatieve producten onder in Loos.FM-Tijdelijke Monumenten. Bij alle projecten gaan beide professionals steeds op zoek naar nieuwe materialen, onorthodoxe bouwmaterialen en bijzonder toepassingen. Ook De Furie, een waterproof boot, en de Legokerk werden ontworpen door dit duo. De houten balklaag van het dak van het Pet Paviljoen is trouwens afkomstig van die bekende Legokerk.

Een duurzaam voorbeeld
Het Pet Paviljoen ligt in nabij het ecologisch stadsparkje van Enschede en heeft een duurzaam karakter. Het is de bedoeling dat het paviljoen een educatieve rol krijgt voor het onderwijs, dat de milieuproblematiek in het daglicht komt, en dat er meer aandacht zal zijn voor recycleren.
Build for Life