Duurzaam Bouwen

Eandis neemt slimme energiemeters in gebruik

In twee Mechelse deelgemeenten hebben netwerkbeheerders Infrax en Eandis de eerste "slimme" energiemeters voorgesteld. De meters moeten hernieuwbare energie tot in de huiskamer krijgen. Het gaat om een proefproject, vanaf 2014 zouden de meters in alle huiskamers komen.
Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) was aanwezig bij de voorstelling van het proefproject in Hombeek en Leest. Netbeheerder Infrax en Eandis installeerden er digitale energiemeters die via het electriciteitsnet verbonden zijn met een centrale computer. Door de "slimme" meters kunnen gezinnen meer energie besparen en meer groene stroom consumeren.

De nieuwe meters helpen om hernieuwbare energie te gebruiken in combinatie met reguliere electriciteit. Het huidige electriciteitsnetwerk is namelijk niet aangepast om energie van zonnepanelen of windmolens te integreren.

Door de slimme meter betaalt de gebruiker wel een hogere netvergoeding, tot de helft meer volgens sommigen. "Daartegenover staat wel een lager verbruik, dus de eindbalans blijft positief", zegt Geert Versnick, voorzitter van de raad van bestuur van Eandis. Eandis laat nog weten dat een duurzaam energieverbruik nu eenmaal duurder is. De goedkoopste opties zijn ook de meest vervuilende, klinkt het nog.