Isolatie

Eandis isoleert gratis 500 daken van kansarme huurders

Op 21 februari gaf Eandis het startschot voor een nieuw project ‘dakisolatie’ dat zich focust op kansarmen. Bij ruim 500 gezinnen zal het dak van hun huurwoning volledig gratis worden geïsoleerd. Voor de selectie van de huurders en de woningen doet Eandis een beroep op de lokale OCMW’s. Geert Versnick, voorzitter van Eandis en van het Gentse OCMW, beklemtoonde dat dit project niet alleen kadert in de openbaredienstverplichtingen van de distributienetbeheerders, maar ook beantwoordt aan de problematiek van de energiearmoede en aan de objectieven van de Vlaamse regering om tegen einde 2020 geen Vlaamse woning meer te hebben zonder dakisolatie. Vlaams minister voor Energie, Freya Van den Bossche onderstreepte haar volle steun aan dit project. De eerste dakisolatie werd geplaatst in een woning in Wondelgem nabij Gent.

Investeren in dakisolatie is zeer rendabel

Op vlak van dakisolatie kan de Vlaming vandaag rekenen op tal van incentives die de investering ondersteunen. Wie zijn dak zelf isoleert, kan bij Eandis een premie bekomen van 2 euro/m², of van
4 euro/m² als de plaatsing door een vakman gebeurt. Sinds 1 januari 2009 geeft de Vlaamse regering daar bovenop nog een premie van maximaal 500 euro. Daarnaast kan de investeerder nog genieten van een fiscaal voordeel van 40 % en in een aantal gemeenten wordt ook een financiële tegemoetkoming gegeven voor dakisolatie.
Jaarlijks zou dakisolatie een besparing opleveren op de verwarmingsfactuur van circa 25 %. Eandis becijferde dat door de combinatie van incentives en energiebesparing, de investeringskost voor de dakisolatie van een woning met een dakoppervlakte van 65 m² in nauwelijks twee jaar is terugver-diend.

Pilootproject dakisolatie voor kansarmen

In een eerste fase zal de praktische en financiële uitvoering van gratis dakisolatie van minstens 500 huurwoningen in Vlaanderen worden gestart. Dit pilootproject van Eandis wil tegemoetkomen aan mensen die traditioneel moeilijk worden bereikt door het ondersteuningsbeleid en zo uit de boot dreigen te vallen.

De woningen zullen worden gekozen in het segment van de woningen op de private huurmarkt in de laagste huurcategorie. Dat is een bewuste keuze. De verhuurder is niet altijd bereid om energie-besparende investeringen te dragen, terwijl het voor de huurder, die niet altijd de middelen heeft om te investeren, juist een serieuze besparing op de energiefactuur oplevert. Voor de selectie van woningen werkt Eandis samen met de OCMW’s. Geert Versnick onderstreepte dat “door de kennis van de OCMW’s over de lokale behoeften en de woonsituatie van hun klanten, de middelen zullen worden ingezet bij de huurders met de grootste behoefte aan onze steun”. Half december 2010 werden alle OCMW’s in het werkingsgebied van Eandis aangeschreven met de vraag om hun medewerking te verlenen.

De 500 woningen van het proefproject zullen worden verdeeld over de deelnemende OCMW’s. Deze woningen moeten wel voldoen aan een aantal criteria om in aanmerking te komen. Het moet gaan om eengezinswoningen, met een hellend dak zonder dakisolatie. De woonkwaliteit moet aanvaardbaar zijn. Na akkoord van de huurder zal Eandis alle verdere acties ondernemen om in die woning gratis dakisolatie te plaatsen.

Geert Versnick beklemtoonde dat het “logisch en verantwoord is om met dit project prioritair bijzondere inspanningen te leveren voor dakisolatie bij deze meer kwetsbare gebruikers. Een besparing op hun energiegebruik is namelijk een uitgelezen kans, en een reële stimulans om hun financiële situatie te verbeteren en een bijdrage te leveren aan het onderdrukken van de energie-armoede.”

REG-beleid werpt vruchten af

Het Vlaamse ondersteuningsbeleid op het vlak van energiebesparing en REG heeft de afgelopen jaren vruchten afgeworpen. Dat blijkt ook uit de REG-resultaten van de Vlaamse gemengde distributienetbeheerders, waarvoor Eandis de activiteiten coördineert.
Volgens de voorlopig cijfers voor 2010 hebben de acties, premies en informatiecampagnes van Eandis een besparing opgeleverd van bijna 1,7 miljard kWh. Globaal werd 39 miljoen euro aan premies uitbetaald, verdeeld over 162 000 premies voor residentiële klanten en 4 500 voor niet-residentiële klanten. Bij de top 3, die goed is voor 80 % van de premies, horen hoogrendements-glas, condensatieketel en dakisolatie.