Duurzaam Bouwen

Duurzaam wonen met een huisaccu

Heb jij al zonnepanelen op het dak liggen? Waarschijnlijk nog niet. Ook al is duurzaamheid inmiddels een breed gedragen begrip in België en Nederland, er is nog geen echte doorbraak in het opwekken van duurzame energie door bijvoorbeeld zonnepanelen. Komt dit door het beperkte aantal zonuren dat Nederland kent en door de onregelmatige windkracht die niet meewerkt of ligt dit anders? Autofabrikanten hebben in juni vorig jaar de eerste huisaccu ontwikkeld. Dit is misschien wel dé ontwikkeling die Nederland zonnepanelen laat aanschaffen.

Minder energiebelasting door salderen

Wanneer je nu zelf duurzame energie opwekt, kun je het overschot aan energie dat op dat moment binnenkomt, zelf leveren aan de energiemaatschappij (In Nederland). Dit wordt verrekend met het energieverbruik dat de energiemaatschappij aan jou levert, wanneer je zelf niet of niet voldoende energie opwekt, zoals in de avonduren. Dit is ‘salderen’. Huishoudens met zonnepanelen betalen hierdoor geen energiebelasting over het geleverde deel, dat zo’n 50% van de energiekosten is.

Salderingsregeling wordt ingekort

Momenteel betalen huishoudens zonder zonnepanelen indirect het belastingvoordeel van huishoudens met zonnepanelen of huishoudens die op een andere manier duurzame energie opwekken. Omdat dit niet helemaal eerlijk is, wordt de regeling vanaf 2020 aangepast. Het belastingvoordeel voor huishoudens met zonnepanelen gaat dan omlaag of valt helemaal weg. Is het dan nog wel interessant om zelf duurzame energie op te wekken?

Ontwikkeling van de huisaccu

Het zijn niet de energiemaatschappijen, maar autofabrikanten die zich bezig hielden met een huisaccu. In juni is de eerste huisaccu van BMW gelanceerd. Huisaccu’s van Tesla en Mercedes volgen snel. Met een huisaccu kan de duurzaam opgewekte energie opgeslagen worden en op een later tijdstip worden verbruikt. Energie door zonnepanelen wordt voornamelijk overdag opgewekt en kan dan worden opgeslagen, om in de ochtend en avond verbruikt te worden.

De huisaccu zorgt voor besparing

Een huisaccu kost ongeveer €3.000. Deze investering zal moeilijk worden terugverdiend nu het belastingvoordeel via de salderingsregeling nog van kracht is voor huishoudens die zelf duurzame energie opwekken. Maar wanneer deze regeling in 2020 wordt ingekort of verdwijnt, wordt de huisaccu wel interessant. Door energie op te slaan, heeft een huishouden veel minder energie nodig van de energiemaatschappij. De leveringskosten en de hoge belastingen gaan dan ver omlaag. Een besparing tot honderden euro’s per jaar is met een huisaccu zeker mogelijk.

Zou het wegvallen van de salderingsregeling en de ontwikkeling van de huisaccu Nederlanders stimuleren om duurzame energie op te wekken via bijvoorbeeld zonnepanelen? Wij wachten het in 2020 af.

Ook interessant