Algemeen

Duits bureau gaat kantoren in Den Haag ontwerpen

Architectenbureau Kollhoff uit Berlijn is uitgekozen voor het ontwerp van de nieuwe ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken.

Het plan van Kollhoff voor de Haagse binnenstad bestaat uit twee kantoorkolossen, elk 140 meter hoog. Ook komt er een woontoren met dure huizen en 125 sociale huurwoningen. De bouw begint in 2005 en moet in 2008 worden afgerond.
De nieuwe ministeries zijn onderdeel van een 600 miljoen euro kostend nieuwbouwproject in het centrum van Den Haag. In totaal verrijzen er tot 2014 vijf kantoormastodonten en woontorens in het gebied tussen het Centraal Station en het stadhuis.
Zeven architecten, onder wie de Duitsers Bolles & Wilson, de Brit Norman Foster en het Rotterdamse bureau Neutelings Riedijk dienden plannen in. Volgens de selectiecommissie onder leiding van rijksbouwmeester Jo Coenen leverde Kollhoff het beste ontwerp. “Het plan van Kollhoff is te karakteriseren als een gedisciplineerd spel van torens op een stedelijke plint”, jubelt de commissie. “Het gaat Kollhoff niet om het maken van losstaande objecten in de stad maar om aansluiting te zoeken bij de gewone stad.”
Dat streven laat onverlet dat voor de bouw van de ministeries een complex sociale huurwoningen, de Zwarte Madonna, moet worden gesloopt. Voor de 336 huizen in de Zwarte Madonna komen 125 betaalbare huizen terug. Ook verrijst in het gebied een 120 meter hoge toren met dure woningen, door Hagenaars al bijvoorbaat gedoodverfd als de ‘de lul van Kollhoff’.
De voltallige oppositie in de gemeenteraad van Den Haag stemde eind september tegen het plan. Doordat de collegepartijen VVD, PvdA en CDA wel voor stemden, was er uiteindelijk toch een meerderheid voor het collegebesluit.
In het plan van Kollhoff, dat nog nader moet worden uitgewerkt, is er op de eerste 20 meter van de gebouwen ruimte voor winkels, woonruimte en horeca. Het ene ministerie krijgt een buitenkant van wit baksteen, het andere gebouw, aan de kant van het Centraal Station, wordt uitgevoerd met roodbruine baksteen. De gevels van de onderste verdiepingen worden uitgevoerd in blauwe hardsteen.
Build for Life