Algemeen

Drie plannen voor nieuwe Kuip in Rotterdam

De gemeente Rotterdam heeft drie modellen gepresenteerd voor de inrichting van het gebied Stadionpark in Rotterdam waar onder andere een nieuw te bouwen stadion voor Feijenoord moet komen. De modellen betreffen een waterfrontontwikkeling, een bandstadontwikkeling en een stedelijk knooppunt. De modellen vormen het uitgangspunt voor het opstellen van een gebiedsvisie.

De gebiedsontwikkeling maakt deel uit van het Pact op Zuid, het investeringsprogramma van de gemeente, deelgemeenten en woningcorporaties op Zuid. Voor het einde van het jaar zal het Rotterdamse college een besluit nemen over de gebiedsvisie.

In model Stadionpark ligt de nadruk op het Stadionpark als stedelijk knooppunt. Hierbij wordt de ligging aan het spoor, met een eigen intercitystation, benut. Het nieuwe stadion komt in dit model naast de oude Kuip, aan de overzijde van de Marathonweg. Alle grote programma’s worden binnen deze ‘knoop’ geclusterd: de oude Kuip, de nieuwe Kuip, de kunstijsbaan en het Topsportcentrum. Er is beperkte ruimte voor leisure, winkels, kantoren en woningen.

In model Maas ontstaat een waterfrontontwikkeling aan de Nieuwe Maas met verschillende functies. De nieuwe Kuip komt op een prominente plek aan het water. De oude Kuip wordt onderdeel van een ontwikkelingscluster bij het NS-station Stadionpark. Tussen het treinstation en de Maas komt een wandel- en fietspad. Hierlangs is plaats voor de oude en nieuwe Kuip, de schaatsbaan en het Topsportcentrum, aangevuld met leisure, winkels, kantoren en woningbouw.

In model United, een bandstadontwikkeling, wordt een gemengd stedelijk gebied aangelegd langs en boven het spoor. Het sluit aan bij het project Stedenbaan; bij deze ontwikkeling krijgen de NS-haltes Lombardijen, Stadion en Parkstad een belangrijke rol. Het nieuwe stadion wordt omringd door woningbouw. De grote programma’s, zoals de oude en de nieuwe Kuip, de kunstijsbaan en het Topsportcentrum liggen allemaal aan het nieuwe spoorpark. Dat komt bovenop de spoorzone tussen Lombardijen en de Rosestraat. Daarnaast wordt er veel ruimte gemaakt voor een winkel- en leisurecentrum, kantoren en een groot aantal woningen.
Feijenoord wil voor 2016 een nieuw stadion hebben. Het oude stadion is een rijksmonument.

Ook interessant


Build for Life