Decoratie

Drie op vier Belgen vinden decoratie belangrijker dan politiek

Drie op vier Belgen vinden decoratie belangrijker dan politiek
Drie op vier Belgen vinden interieurinrichting belangrijker dan de politiek in ons land. Voor 55 % van de mannen is ons interieur trouwens belangrijker dan kledij en meer dan 61 % van de vrouwen vindt het belangrijker dan sport. Dat blijkt uit de grootschalige enquête in het kader van de COCOON-beurs, die op zaterdag 17 november de deuren opent in Brussels Expo. Heel wat Belgen zijn geboeid door decoratie en interieurinrichting.

Hoewel de enquête* in volle verkiezingscampagne liep (van 24/09 tot 02/10/2018), toont ze aan dat drie op vier Belgen de politiek in ons land minder hoog inschatten dan het interieur van hun woning.

'Die cijfers zijn verbazingwekkend, zeker in een verkiezingsperiode,’ meent Marie Franck, communicatieverantwoordelijke bij NV Fisa, organisator van de COCOON-beurs. ‘Dat bewijst eens te meer dat een beurs als COCOON wel degelijk zin heeft. Belgen vinden het fantastisch om hun salon, hun slaapkamer en hun eetkamer in een nieuw jasje te stoppen.’


Bij 81 % van de Belgen gaat de meeste aandacht qua decoratie naar het salon. Bovendien wordt dat centrale vertrek in huis door 1 op de 4 Belgen om de 3 tot 6 maanden opnieuw onder handen genomen.

Anderzijds is het toilet voor een kwart van de Belgen (28 %) het minst gedecoreerde kamertje in huis. De organisatoren van de COCOON-beurs lieten zich door die resultaten inspireren om de Belgen ertoe aan te zetten iets anders te gaan doen met hun toilethoekje:

‘Aangezien zo veel mensen decoratie belangrijker vinden dan de politiek in ons land en aan dat kleinste kamer vaak het minste aandacht besteden, stellen we een toilet ter beschikking dat de bezoekers mogen inrichten terwijl ze hun verbeelding de vrije loop te laten,’ vertelt Marie Franck.


Naar aanleiding van de Wereld Toilet Dag op maandag 19 november mag iedereen die een decoratief object meebrengt om het toilethoekje in Paleis 3 te verfraaien gratis op de beurs binnen.

Zolang COCOON loopt, kunnen bezoekers die inspiratie willen opdoen voor advies terecht bij de aanwezige professionals in interieurinrichting. In de workshop zone in Paleis 3 worden de decotrends van dit moment getoond, kunnen geïnteresseerden een eigen moodboard samenstellen en ontdekken welke elementen ze in hun interieur zouden kunnen verwerken en dit in functie van hun budget.

Decoratie: belangrijker dan onze garderobe en dan sport

Uit de enquêteresultaten blijkt verder dat voor 55 % van de mannen decoratie belangrijker is dan wat ze aantrekken.

‘Onze interieurinrichting vertelt veel over onszelf en onze persoonlijkheid. Interieurinrichting voelt een beetje alsof we ons huis aankleden,’ verduidelijkt Marie Franck. ‘Dit jaar is de spiegel één van de thema’s op COCOON 2018. Spiegels zijn immers decoratieve elementen die ons zelfbeeld getrouw weerspiegelen. Ze zijn symbolen van harmonie en waarheid, en voor vele fans van Feng Shui hebben ze een belangrijke plaats in ons interieur.’


Op COCOON laten heel wat exposanten zien hoe we spiegels in ons interieur kunnen verwerken.

Niet minder dan 61 % van de vrouwen hecht minder belang aan sport dan aan interieurinrichting.

‘Belgen vinden het leuk om hun woning te decoreren en in te richten. Die interesses verhogen volgens de enquête het welzijn van 1 op 2 Belgen,’ besluit Marie Franck.

* Door NV Fisa, in samenwerking met Incidences. De enquête werd online ingevuld door 1.035 Belgen ouder dan 18 jaar die zelf instaan voor de inrichting van hun woning. De maximale foutenmarge voor deze steekproef bedroeg 3,1 %.

Ook interessant