Algemeen

Drainage kan de stabiliteit beïnvloeden

Iedere bouwheer die zelf zijn onderkelderde woning optrekt, stopt steevast een drainage in een kiezelbed aan de voet van zijn kelder. Ook in vochtige gebieden wordt dit principe vaak gehanteerd. De drainage kan immers nuttig zijn om het hoge grondwater weg te pompen, redeneert men. Maar is dit wel zonder gevaar? Want beïnvloed je door het wegpompen van het grondwater de stabiliteit niet?

Drainage is in principe alleen bedoeld om het sijpelwater dat langs de keldermuren afloopt, op te vangen en weg te pompen. Vroeger toen men nog in de droge gebieden woonde, voldeed dit systeem – gecombineerd met een cementlaag en teerlaag – om de kelder droog te houden.

Tegenwoordig bouwt men echter meer en meer in de Beek- en Vijverstraat omdat de andere gebieden volgebouwd zijn. In principe zou de kelder voorzien moeten worden op het wonen in deze vochtige gebieden. Vaak wordt echter gewoon de traditionele drainage toegepast en wordt ze tegelijkertijd benut om het grondwater weg te pompen. Deze manier van werken is niet alleen fout, maar houdt ook het nodige gevaar in. Samen met het grondwater trek je immers ook slib uit het zand rond de drainage. Hierdoor wordt het zand onstabiel.

Stabiliteit
"Zolang de drainage een tiental cm hoger ligt dan de onderzijde van de fundering, levert dit geen problemen op voor de woning zelf. Je trekt immers alleen water en slib weg van bovenliggende grondlagen, niet van de onderliggende lagen waarop jouw gebouw staat gefundeerd. Maar dit houdt wel in dat de stabiliteit van omliggende niet-onderkelderde gebouwtjes, terrassen of voetpaden in de onmiddellijke omgeving of naburige gebouwen die minder diep gefundeerd werden, wel kan ondermijnd worden. In dat geval bestaat het gevaar op verzakkingen of scheuren in muren van deze constructies," vertelt Geert Loret, Directeur der Werken bij aannemer Vanhout.

Marc Dubin, van het ingenieursbureau BT Dubin, voegt hieraan toe dat voorzichtigheid ook geboden is wanneer slechts een deel van de woning is onderkelderd en deze drainagetechniek wordt toegepast. "Wanneer je het grondwater constant wegpompt, kan dit wel invloed hebben op de stabiliteit van de niet-onderkelderde delen van de woning."

In streken met een klei- of leemgrond moet je de grondwaterspiegel zelfs niet verlagen om problemen te krijgen. Klei en leem zetten immers uit als ze nat zijn en krimpen als ze droog zijn. Wanneer je het water bij de buren wegpompt, kan het huis lichtjes zakken of stijgen. In streken met dit soort ondergrond is de toepassing van een drainage daarom vaak verboden.

Tussen haakjes, voor het oppompen van grote hoeveelheden grondwater heb je trouwens een vergunning nodig.

Conclusie: Wees voorzichtig wanneer je drainage gebruikt om de grondwaterstand te verlagen. Je pompt immers ook het slib in de ondergrond weg en dit kan zorgen voor stabiliteitsproblemen.
Build for Life