Algemeen

Demontabele bouw wint aan comfort

Bij modulaire bouw mag de snelheid niet ten koste gaan van het comfort. Een kwalitatief goede werkomgeving en een bedrijfseigen uitstraling zijn minstens zo belangrijk. De Ultima van Portakabin komt aan beide wensen tegemoet.

“Op het gebied van comfort eist de klant steeds meer”, constateert Jari de Bruijn, general-manager van Portakabin Nederland. “De vraag wordt steeds specifieker. We hebben al eens een unit geleverd met een sauna. Daarbij moet het gebouw een eigen uitstraling hebben. We zien ook dat veel bedrijven het bedrijfslogo op de gevel willen.”

De open dag bij Portakabin in Heerlen stond deze maand in het teken van comfort. Gebruikers hechten naast een snelle en flexibele aanpassing van het gebouw steeds meer belang aan een kwalitatief goede werkomgeving, zo bleek uit een onderzoek dat Portakabin onder vijftig ondernemingen in de transport- en productiesector in Oost- en Zuid-Nederland liet uitvoeren. Het gaat dan om aspecten als klimaatbeheersing, isolatie, een grote indelingsvrijheid, modern meubilair, kortom een aangename werkomgeving. De Bruijn wijst tijdens een rondleiding op de computervloer, een zwevende vloer waaronder de kabels worden weggewerkt en kabelgoten overbodig maakt.
Het nieuwste Ultima-bouwsysteem komt aan die vraag tegemoet. De Ultima is sinds een klein jaar op de Nederlandse markt en werd onder andere gebruikt voor de tijdelijke behuizing van de provincie Noord-Holland in Haarlem. Binnen een tijdsbestek van drie maanden werd het onderkomen (2100 vierkante meter) opgebouwd. De in totaal 56 units herbergen 200 werkplekken. Iedere werklocatie beschikt over een eigen data- en telefoonaansluiting. De behuizing is onder meer voorzien van convectorkachels, glazen schuifdeuren, zwevende plafonds met speciale benedenverlichting en airconditioning. De Bruijn: “Zelfs de bezemkast van de werksters heeft airco.”

Energiezuinig
De nieuwkomer onderscheidt zich onder andere door zijn energiezuinigheid. Door een verbeterde thermische isolatie komen de verwarmingskosten - bij vergelijking van twee Ultima-units met die van zijn voorloper (Duplex) - 20 procent lager uit.
Zo voldoet de Ultima ruimschoots aan de geldende warmteweerstandseis. “De rc-waarde voor wanden en vloeren voor permanente bouw (5 jaar en langer) ligt ruim boven de gestelde norm van 2,5. Bij de Duplex werd nog onderscheid gemaakt tussen permanente en niet permanente bouw. Met dit nieuwe product is dat onderscheid passé”, aldus area sales manager Hans Beuving. Een ander voordeel is dat met dit type meerdere units tegen elkaar kunnen worden gezet, waardoor een grote, vrij indeelbare ruimte ontstaat. De grootste module heeft een maximale vrije overspanning van 12 bij 3 meter. Daarbij heeft de gebruiker de keuze uit vele deur,- venster- of boeibordopties.

Maatwerk
De nieuwste loot aan de stam leent zich bij uitstek als (tijdelijke) behuizing voor schoollokalen of toepassingen in de gezondheidszorg. De Ultima voldoet daarbij aan de Europese richtlijnen en loopt vooruit op het Kyoto-protocol (de uitstoot van broeikasgassen moet in 2010 met 12,5 procent zijn afgenomen).
Met gebouwen die voldoen aan de gestelde technische eisen van de gebruiker, uitstraling hebben en waarin het ook nog aangenaam vertoeven is, hoopt de leverancier het ‘bouwkeetimago’ kwijt te raken. “Een bouwkeet is geen Portakabin, maar een Portakabin kan wel een bouwkeet zijn”, verwoordt De Bruijn het (kwalitatieve) verschil. Hij noemt de vier KLM-hitrooms, die aan de algemeen heersende hoge isolatie-eisen van de luchthaven voldoen en door hun golvende aluminium buitenbeplating aansluiten bij de huisstijl en hightech ogen.
De kleinste units daarentegen bewijzen nog steeds hun snelle dienst. De Bruijn wijst op de unit van 2,84 bij 2,59 meter. “Bij de dreigende oorlog in Irak hebben we er veertien geleverd die als bewakingsunit zijn gebruikt.”
Build for Life