Algemeen

Decorad laat schilder ’s winters doorwerken

Als resultaat van het project Decorad, waarin een groot aantal partijen onder leiding van SHR Hout Research meezocht naar ‘stralingsdrogende verf voor de professionele schilder’, kan de schilder ook in de winter doorwerken. Pas over drie jaar verwacht projectleider J. Nienhuis van SHR de nieuwe verf op de markt.

Nienhuis zocht in Decorad de afgelopen twee jaar met de bedrijfstakorganisaties voor de schilders (Fosag) en de verfindustrie (VVVF) naar een nieuwe verf. Het onderzoek werd gesponsord door Akzo Nobel, Drywood Coatings, DAW Caparol, IGM-Resins, Neoresins, Philips Lighting, Remmers Bouwchemie, Sigma Kalon en Van Wijhe Verf.
De nieuwe verf kan ook in de winter worden gebruikt, zodat de schilder langer aan de slag blijft en een beter rendement kan boeken. De praktijk moet nu uitwijzen of de voordelen van Decorad ook in het dagelijkse gebruik overeind blijven. De resultaten die tot nog toe zijn geboekt, leverden volgens projectleider Nienhuis enthousiaste reacties op.
De nieuwe verf is ook een reactie op de regels waarmee Brussel in de komende jaren de hoeveelheid oplosmiddelen in verf sterk wil beperken. Schilders mogen dan alleen nog oplosmiddelarme verven gebruiken. Die kunnen veelal niet buiten worden toegepast bij lage temperaturen en een hoge vochtigheid. Dat is de reden dat de schilders naarstig op zoek zijn naar naar een oplosmiddelarme verf die goed en snel droogt en die over voldoende duurzaamheid beschikt. Voor zover Nienhuis weet, wordt elders in Europa vooralsnog geen vergelijkbaar onderzoek gedaan.
Het European Centre for Coating Technology and Surface Treatment (ECCS) van de Hogeschool Saxion in Enschede ontwikkelde het recept voor de nieuwe verf. SHR onderzocht die op bijvoorbeeld droging, hechting, overschilderbaarheid en duurzaamheid. Uit het onderzoek blijkt dat de verf in verschillende kleuren is te maken en dat de verf bij lage temperaturen en hoge luchtvochtigheid snel droogt. Ook de vloei en de dekkracht zijn goed. Het resultaat ziet er volgens Nienhuis niet anders uit dan ‘gewoon’ schilderwerk.

Doordrogen
De verf wordt gewoon met een kwast of roller aangebracht. Na enkele minuten wordt de laag met een infraroodlamp gedroogd en met een uv-lamp uitgehard. Bij een lage temperatuur en hoge luchtvochtigheid bedraagt de droog- en uithardingstijd zo’n 7 minuten. Daarna is de verf goed gehecht en doorgedroogd, goed te schuren en over te schilderen. Nienhuis benadrukt dat er in vers schilderwerk geen stof meer kan waaien zoals regendruppels er ook geen putjes meer in kunnen slaan. De schilder kan na het aanbrengen en drogen van de verf direct een tweede laag aanbrengen.
Het onderzoek is inmiddels in het derde jaar beland. Nienhuis denkt nog een jaar bezig te zijn met de aanpassingen die de infrarode en ultraviolette lamp geschikt maken voor de praktijk. De onderzoekers werken daarvoor samen met Philips en JacDeVries InfraroodTechniek. Met het eindproduct worden in de winter praktijkproeven uitgevoerd die moeten aantonen dat de schilder in de winter kan doorwerken.
Build for Life