Algemeen

De synergie tussen Unicef en Van Marcke

In het nieuwe decennium staat er veel op het spel. Zorgzaamheid en toekomstgericht kijken zijn Van Marcke op het lijf geschreven. Vorig jaar was er de opening van Big Blue, het eerste kennis- en verkoopscentrum in België van energievriendelijke oplossingen voor warmte en water. Nu is er de samenwerking met UNICEF. Door hier mensen te stimuleren om spaarzaam om te gaan met water, kunnen wij kinderen in ontwikkelingslanden helpen bij de voorziening in de basisbehoefte aan zuiver water.

Naar een wereld van morgen

De crisis is een randverschijnsel in een wereld die volop in verandering is. Meer nog, de nefaste gevolgen van het individualisme, de overconsumptie en de opwarming van de aarde verplichten ons om anders te denken en handelen. De wereld moet evolueren naar een open, sociale wereld waarin verschillende generaties en levensstijlen samenleven. Rijker worden door al wat goed is te delen.

So happy together

Van ieder voor zich evolueren we naar een ‘wij’ gevoel, naar meer samen: samenwerken, verenigen, participeren. De mens is een sociaal beestje en heeft anderen nodig. Reëel of virtueel zoeken we aansluiting met anderen. Op alle fronten ontstaan samenwerkingsverbanden en komen gezamenlijke creaties tot stand. We gaan onze knowhow met elkaar delen en onze krachten bundelen. De sociale netwerken creëren vormen van verwantschap waarbij het individu zijn gemeenschap kiest. Als reactie op de mondialisering zien we een terugkeer naar een nationale en lokale productie en consumptie. De massaconsumptie maakt plaats voor een meer persoonlijke benadering waarin de consument betrokken wil zijn bij elk domein. Van een kapitalistisch systeem waar alles rond winst draaide, evolueren we naar een economie die gebaseerd is op delen en samenwerken. Beter leven is anders leven.

Meerwaarde

Consumenten streven waarden na op ethisch en milieuvlak en willen die weerspiegeld zien bij de ondernemingen. Om zichzelf beter te verkopen moeten ondernemingen hun aantrekkingskracht verhogen. Dit houdt in dat ze op zoek moeten gaan naar een evenwicht tussen financieel economische resultaten (Profit), sociale belangen (People) en het milieu (Planet). Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen gaat om het vinden van een balans tussen deze drie elementen.

Duurzaam ondernemen is een proces in een maatschappij die voortdurend in beweging is. De vragen, verwachtingen en eisen hebben invloed op de accenten die gelegd worden op de invulling van duurzaam ondernemen. Het blijft echter niet bij loze woorden en de groep Van Marcke onderneemt ambitieuze stappen in duurzaam ondernemen. Typisch! Het familiale karakter is net één van dé hoofdkenmerken van de groep. Eén grote familie die zorg draagt voor elkaar, niet alleen nu maar ook op lange termijn voor de komende generaties. Het principe dat nauw aansluit met het idee rond duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

People - Planet

Een eerste grote stap – gericht op Planet - en belangrijke mijlpijl was de opening in 2009 van Big Blue: het eerste kennis- en verkoopscentrum in België van energievriendelijke oplossingen voor warmte en water waar men oplossingen kan leren, kiezen, kopen en (laten) installeren. Big Blue prikkelt ons geweten en moedigt ons aan om bewuste(re) keuzes te maken. Kiezen voor energie-vriendelijke technieken en oplossingen; zuinig zijn met het energie- en waterverbruik belangt ons allen aan. In 2010 gaat Van Marcke deze boodschap hardnekkig verder uitbazuinen. Geïnspireerd op de ‘Bongo Box’ lanceert Van Marcke de ‘Big Blue Box’. Deze box bevat alle componenten nodig voor een bepaalde toepassing volgens huistype of gezinssamenstelling met vermelding van budget en mogelijke subsidies. Big Blue Installers zorgen voor uitvoering en plaatsing.

Een tweede grote stap – gericht op People & Planet – is de partnership-overeenkomst die Van Marcke ondertekende met UNICEF België voor een periode van 3 jaar. Door mensen hier aan te moedigen om spaarzaam te zijn met water dragen we ons steentje bij tot de klimaatproblematiek en kunnen we tevens zuiver water schenken aan diegenen die geen water hebben. Van Marcke ondersteunt het programma “WaSH” en helpt zo mee in de basisbehoeften te voorzien voor kinderen die geen toegang hebben tot zuiver water of goede sanitaire voorzieningen. Concreet betekent dit dat Van Marcke per verkochte waterbesparende kraan 2€ schenkt aan UNICEF WaSH waardoor een kind 3 maand lang toegang krijgt tot zuiver water. Professionelen kunnen hun oude kranen binnenleveren. Van Marcke schenkt de schroot-waarde van de oude kraan eveneens aan UNICEF WaSH.

Tijd is de nieuwe luxe

Wist u dat we vandaag 7u minder tijd hebben per dag dan 20 jaar geleden? We komen meer onder tijdsdruk te staan omdat we regelmatig bijscholen, netwerken, langer werken en ook vaker in de file staan en dus langer onderweg zijn. Bedrijven moeten oplossingen aanbieden die de mensen tijd en kopzorgen besparen. Vandaar ook het belang van de wellnesscentra of de eigen badkamer als ultieme plek om alles te ontvluchten.

Totaaladvies

Als reactie op het overaanbod en tijdsgebrek is er nood aan vereenvoudiging en concrete oplossingen. Eenvoudige producten die rust brengen. Het is een uitdaging om ervoor te zorgen dat producten een reële toegevoegde waarde schenken aan de gebruikers. Waaruit bestaat die toegevoegde waarde? De gebruiker heeft vandaag andere noden en waarden. Door in te spelen op die noden kunnen bedrijven innovatieve oplossingen aanbieden die de totaalbehoefte dekken. Daarom start Van Marcke in zijn Inspiration Stores met een totaalaanbod in advies. Naast begeleiding bij de keuze van badkamer / keuken / verwarmingsproducten hoort ook advies geven bij de inplanting, decoratie en installatie van producten. De Inspiration Stores zetten daarbij hun unieke troeven in zoals ondermeer de inspirerende presentaties van badkamerensembles in vier verschillende sferen, de testcentra. Dankzij de hulp van externe partners - die advies geven op het gebied van kleur, vloeren, wanden en verlichting – is het plaatje nu compleet. Mist u nog een schakel zoals: waar vind ik een betrouwbare installateur die al dit moois goed kan plaatsen? Het antwoord is opnieuw te vinden bij de Van Marcke Inspiration Stores. Op aanvraag ontvangt u een lijst van aanbevolen installateurs. Er is slechts één halte nodig om zorgeloos uw dromen te kunnen realiseren. Begin alvast te fantaseren hoe u die extra vrijgekomen tijd kan invullen.
Build for Life