Algemeen

De scenario's voor 'Irak'

"Bezit van de zaak is het eind van het vermaak" of "Buy on the rumor, sell on the news". Voor de financiële markten lijkt het er op dat dit aloude gezegde weer eens opgaat.

Na maanden het beurssentiment negatief beïnvloed te hebben, heeft de beurs, nu de zekerheid van oorlog zo goed als bereikt, is een eerste positieve reactie laten zien. Vannacht heeft president Bush Saddam Hoessein nog 48 uur gegeven om het land te verlaten.

Op dit moment (18 maart) is de ruwe olie alleen al ten opzichte van gisteren met meer dan 3 $ gedaald, de Dow Jones noteerde gisteren een plus van 280 punten, de euro t.o.v. de US$ al met meer dan 4 amerikaanse centen gedaald enz enz. (aan het eind van deze zin aangekomen is de olieprijs trouwens alweer gestegen met een volle dollar van het dieptepunt: wild, wild, wild…)

De AEX zit op dit moment al weer meer dan 25% van z'n bodem van nog maar 4 sessies geleden.

Maar geeft deze actie nu een voldoende comfortabel gevoel om alsnog in te stappen? Ik denk dat het nog wel een stukje omhoog kan, maar begrijp zeer goed dat het een moeilijke beslissing is.

Wat staat er ten slotte te gebeuren met de aanval op Irak. In principe kan worden uitgegaan van de volgende 3 scenario's:

1) Het meest positieve geval (40-60% waarschijnlijk), duur 4 - 6 weken :
- het bewind komt ten val
- beperkt aantal slachtoffers en/of schade aan infrastructuur
- geen gebruik van massa vernietigingswapens
- geen of beperkte verliezen olieproduktie/export door Opec
- geen belangrijke breuken in westerse diplomatiek na de oorlog

2) De tussensituatie (30%-40% waarschijnlijkheid), duur 6-12 weken :
- onverwacht grote militaire weerstand, vele aanhoudende gevechten
- indicaties voor mogelijke terreur aanvallen in de Westerse wereld
- veel doden maar alsnog beperkt, pers wordt met de dag negatiever
- beperkte schade aan olie infrastructuur
- beperkt gebruik van massavernietigingswapens

3) Het dramascenario: (5%-10% waarschijnlijkheid), duur 3-6 maanden :
- gebruik van massavernietigingswapens
- voortdurende weerstand, veel conflicten in bevolkte gebieden
- toenemende Arabische vijandigheid richting de VS en GB
- enorme schade aan olie infrastructuur
- Israël mengt zich in het conflict

Tot een paar dagen geleden hadden we nóg een scenario, namelijk daar waar we in verkeerden, een aanhoudend politiek geharrewar. De beurs heeft de laatste maanden al aangetoond dat het daaronder niet goed schipperen was. In ieder geval is dat voorbij.

Zolang er geen indicaties zijn dat we met iets anders dan scenario 1 rekening moeten gaan houden, denk ik dat de beurzen positief gestemd zullen blijven en het potentieel nog wat te gaan heeft.

In vergelijking met Desert Storm, 12 jaar geleden, zullen we op het mogelijke succesvolle eindresultaat wel wat langer moeten wachten. Om het maar simpel te zeggen duurt het nu eenmaal langer voor een tank om Bagdad te bereiken dan een vliegtuig. Dit keer gaat het om het verwijderen van een zittend regime en niet slechts het verwijderen van Irakese troepen uit Koeweit.

De eerste indicaties dat het aantal slachtoffers beperkt kan blijven zal zeker een belangrijke volgende stimulans geven aan de stijgende beurzen. Ik denk dat we een aantal dagen op dergelijk nieuws gaan zitten wachten en tot dan een stabiliserende beurs zullen zien. Heel gevoelig en snel reagerend op elk stukje nieuws.

Ik heb mijn klanten toen ik ze vroeg of ze midden in de nacht gebeld wilden worden met het eigenlijke uitbreken van de oorlog al gemeld dat alle aan- of verkopen op dit soort nieuws mogelijk fout blijken te zijn, dit bleek ook 12 jaar geleden het geval.

Toen Peter Arnett in 1991 vanuit Baghdad meldde: 'The sky is illuminated', reageerde alles scherp maar deze neergaande beweging bleek van korte duur. Niet alleen werd deze hele fluctuatie snel teniet gedaan, de markten schoten zwaar de andere kant uit.

Dit keer zien we dus al een positieve reactie vooruitlopend op het eerste schot. Mogelijk zal dus het eerste schot in eerste reactie voor een correctie zorgen op de huidige positieve beweging om daarna zelfs weer de ingeslagen weg voort te zetten.

Het meest logische gebeurt ten slotte nooit. Iedereen verwacht de eerste aanval 's nachts, dus zou ik er niet gek van staan te kijken als die deze keer overdag plaats gaat vinden.

Een van de feiten die mij niet al te optimistisch maken op dit moment zijn de enorm gedaalde rente's. Wat weet deze markt en wij niet? Waarom blijft deze sector zich zorgen maken over de vraag hoe de economie zal gaan draaien wanneer de oorlog in Irak uiteindelijk voorbij is?

Hier staan wel wat positieve punten tegenover:

1) Bedrijven hebben de laatste jaren goed schoon schip gemaakt, ze zijn 'lean and mean…'.

2) Er is een stimulerend fiscaal beleid en zelfs onder het juk van de slechte economische omstandigheden hebben o.a. door allerlei stabiliserende produktiviteits aanpassingen de meeste bedrijven het redelijk tot goed overleeft.

3) Men heeft zich ingehouden, men voelde zich niet comfortabel om te investeren en wanneer het eerste schaap over de dam is…..

Drie jaar heeft de huidige malaise geduurd, ik zeg niet dat het over is, maar het zou kunnen…. Tenslotte is elke economische malaise uit het verleden voorbij gegaan…

U wens ik veel wijsheid en sterkte op de beurs, wilt u meer weten hoe wij de markt benaderen neemt u dan via e-mail gerust contact met me op. En onthoudt u mijn motto: 'ik geef u graag mijn lange termijn mening, maar belt u elke dag even om te vragen of ik die veranderd heb'.
Build for Life