Algemeen

De kelder: een huis onder een huis

De ruimte in ons land is beperkt en dat vertaalt zich in de nieuwbouwwijken. Er wordt compact gebouwd en kavels voor nieuw te bouwen vrijstaande huizen zijn meestal niet groter dan 600 m². En dat terwijl veel mensen een ruime woning willen hebben. Een oplossing kan dan zijn de ruimte onzichtbaar in de grond te zoeken door het laten bouwen van een kelder.

Kelders waren de laatste tientallen jaren uit de gratie geraakt. Vaak is de provisiekelder zoals wij die kennen klein en tochtig, is de kans op lekken aanwezig, of loopt de kelder bij veel neerslag onder water en is de toegankelijkheid via een smalle, steile trap dikwijls lastig.

Die problemen bestaan niet bij kelders die vandaag de dag worden gebouwd, omdat ze groot en waterdicht zijn en onderdeel uitmaken van de fundering van een huis. Op die manier snijdt het mes aan twee kanten: omdat er toch gegraven en gefundeerd moet worden, zijn de vele extra kubieke meters inhoud die gecreëerd worden relatief voordelig.

Luxepositie
Een van de mensen die voor een kelder onder de woning hebben gekozen en zo'n kelder een wezenlijk onderdeel van het huis laten zijn, is Wytze van der Velde uit Bakkeveen. "Door de kelder heb ik veel meer ruimte. Die moet ik zelfs nog indelen en dat is een luxepositie. Met een kelder kun je van alles doen. Voor een huiscafé met stamtafel, een biljartzaaltje, een badruimte met sauna, een fitnessruimte, hobbyruimte, slaapkamers, noem maar op", zegt hij.

Het bouwen van een kelder is vandaag de dag een fluitje van een cent op de manier zoals Fabiton in Drachten dat doet; met geprefabriceerde elementen uit Duitsland. Poeren, vloeren, keerwanden, (spouw)wanden, binnenwanden, fundering- of borstweringplinten zijn allemaal in de fabriek op maat te maken en worden op locatie geplaatst en gemonteerd. Omdat een kelder meestal op voldoende diepte zit, hoeft er niet meer te worden gefundeerd en kan de woning zo op de kelderwanden worden gebouwd.

Fabiton paste bij Van der Velde het holle wandsysteem toe. Dat zijn wanden die uit twee waterdichte betonelementen bestaan en die door middel van tralies aan elkaar zijn verbonden. Op de bouwplaats worden de elementen gepositioneerd met trek- en drukschoren. Na montage wordt de holle ruimte tussen de elementen volgestort met vulbeton. In de fundering is een waterkering aangebracht en naden en kimmen worden waterdicht afgewerkt, waardoor volledige waterdichtheid wordt gegarandeerd.

Bedrijfsleider Klaas Sijtsma van Fabiton somt de bouwvoordelen op: "De bouwsnelheid is hoog en dus prijsconcurrerend. Door deze bouwwijze heb je geen bekisting nodig en geen vlechtwerk voor wapeningen. De montage is eenvoudig en door het plaatsen van binnenwanden kan men de kelder indelen zoals men wil. Door prefabricage in de fabriek hebben de elementen een constante hoge kwaliteit. Aan de binnenkant zijn de wanden glad afgewerkt en behang- of verfklaar."

De bouwgrond wordt met een kelder optimaal benut, er wordt meer woninginhoud gecreëerd en door de dragende functie van de kelderwanden wordt bespaard op de funderingskosten. "Kelders hebben de toekomst", aldus Sijtsma.
Build for Life