Algemeen

De geschiedenis verdwijnt uit China's steden

In het historische centrum van Kunming, de hoofdstad van de provincie Yunnan in Zuid-China, leggen bouwvakkers de laatste hand aan een fonkelnieuw 'historisch' pand. Een eindje verderop hebben zo'n dertig werklui een houten skelet omhoog getrokken. Aan de vorm en het houtsnijwerk met drakenkoppen valt te zien dat hier eveneens een nieuw gebouw moet verrijzen in Kunming's traditionele bouwstijl.

Dit is 'Oude Steeg', een bouwproject dat het historische karakter van Kunming moet behouden. Een gigantische poster laat het gedroomde resultaat zien: terrassen met Arne Jacobsen vlinderstoelen, waartussen hoogblonde vrouwen met zonnebrillen flaneren. De gebouwen lijken authentiek, maar dat is slechts schijn, zo blijkt uit een Engelstalige slogan: 'Reproduction of the past to make a bright new future'.

China worstelt met haar monumentale stadswijken. De explosieve stedelijke groei van de laatste drie decennia heeft ertoe geleid dat de traditionele huizen van hout en baksteen overal zijn afgebroken en vervangen door moderne kantorenflats, winkelcentra en appartementencomplexen van beton en glas.

,,Wat keizers, generaals, Japanse bezetters en communistische stadsplanners niet hebben kunnen vernietigen, lukt de markteconomie wel'', schreef Michael Meyer in zijn boek 'De laatste dagen van oud Peking' over de sloop van het overgrote deel van de traditionele 'hutongs' in de Chinese hoofdstad.

Lees verder op Architectenweb.nl
Build for Life