Duurzaam Bouwen

Dag van de Duurzaamheid: Wat doe je zelf op 11-11?

Urgenda, de actie-organisatie voor duurzaamheid en innovatie, die Nederland sneller duurzaam wil maken, is initiatiefnemer van Dag van de Duurzaamheid. Organisaties worden geïnspireerd om vooral zelf aan de slag te gaan op 11 november 2011. Daarom de slogan: Wat doe je zelf op 11-11?

Verschillende partijen zijn betrokken bij de bouw van het eerste massief passieve woonzorgcomplex Nimmerdor in Grijpskerke. Het project is één van de 13 Excellente Gebieden in Nederland en heeft het Keurmerk PassiefBouwen voor het ontwerp ontvangen. In het ontwerp zijn de uitdagingen integraal aangepakt. Het resultaat is een comfortabel project met lage energiekosten. De extra zonnepanelen maken het project grotendeels energieneutraal.

Bezoek het Massief Passief project Nimmerdor: praktische info

Op 11 november kunt u, via verschillende inloopsessies, de hele dag zelf dit unieke project en deze nieuwe bouwvisie ontdekken in Grijpskerke. Eventueel kunt u zich vooraf registreren via deze link bit.ly/oYEvKO

De activiteiten vinden plaats in het Informatiepunt, Bakkersland, 4364 BL Grijpskerke. Als u het terrein oprijdt, zult u meteen het Informatiepunt zien.

Wat is Massief Passief bouwen?

Door de aanscherping van de EPC-eisen kiezen opdrachtgevers steeds vaker voor een passiefgebouw; met optimale isolatie, luchtdichte aansluitingen, aangepaste kozijnen met drievoudig glas en een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning. Toch klinkt daarbij vaak een vraag: waarom kunnen we niet met de Nederlandse bouwtraditie voldoen aan de passief eisen? Dus met duurzame bouwmaterialen en harde isolatieplaten in polyurethaan.

Bij een Massief Passief gebouw vertrekt men steeds van een klassieke spouwconstructie met harde isolatieplaten in polyurethaan, waarbij de keuze voor de bouwmaterialen uiterst belangrijk is. Zo worden voor zowel de binnen- als buitenwanden steeds massieve materialen gebruikt.

Wienerberger en Recticel Insulation ontwikkelden daarenboven het Keramisch Passief concept. Dit unieke bouwconcept combineert economische en ecologische voordelen met de duurzaamheid en het comfort van een goed geïsoleerd gebouw in keramisch materiaal, dus met baksteen als binnenmuur.

'Nimmerdor', het eerste 'passieve' woonzorgcomplex van Nederland, wordt gebouwd volgens dit Keramisch Passief principe. In 'Nimmerdor' liggen de Rc-waarden op ca. 10 m²K/W waar een Rc van 6 m²K/W in Nederland al vooruitstrevend is.