Bedrijfsnieuws

DHV wint opdracht energiebesparingsplannen

Advies- en ingenieursbureau DHV maakt in opdracht van Agentschap NL energiebesparingsplannen voor HBO-instellingen, universiteiten, Universitair Medische Centra en waterschappen. Door de plannen moeten de instellingen op jaarbasis ruim 30 miljoen kWh minder verbruiken. Dat is gelijk aan het energieverbruik van 10.000 huishoudens. De opdracht is na een Europese aanbesteding aan DHV gegund.

De instellingen hebben met het Rijk afgesproken op jaarbasis 2 procent energie te besparen. DHV ondersteunt de tientallen instellingen bij hun meerjarenplannen 2013-2016. Agentschap NL heeft de aanbesteding uitgeschreven en toetst namens de rijksoverheid de meerjarenplannen.

Ilse van de Voort, projectmanager bij DHV, wil dat de instellingen vooral bij elkaar inspiratie op doen: ‘Diverse hogescholen hebben al flinke stappen gemaakt in energiebesparing, terwijl andere nog in de kinderschoenen staan. Daarom inventariseren we eerst wat er allemaal gebeurt op dit gebied en organiseren we workshops zodat de hogescholen bij elkaar in de leer gaan. Die koppeling is ook te maken voor universiteiten, UMC’s en waterschappen.’

Waterzuivering wordt energieproducent
Volgens Kees Meinema, senior adviseur afvalwater bij DHV, valt er bij de waterschappen veel energie te winnen: ‘Veel waterschappen zijn al bezig om energiebesparende maatregelen te nemen. Er zijn echter ook mogelijkheden om van een zuiveringsinstallatie een energieproducent te maken. Ideeën daarover nemen we mee in het opstellen van de uiteindelijke plannen.’

Gezondheid
Naast energiebesparing kijkt DHV ook naar andere initiatieven op het gebied van duurzaamheid. Van de Voort: ‘Van enkele HBO-instellingen weet ik dat ze alleen gezonde voeding aanbieden. Dat praktijkvoorbeeld is interessant om te delen met collega’s in het veld.’ DHV maakt dit jaar de energiebesparingsplannen voor 26 waterschappen, 32 HBO-instellingen, 14 universiteiten en 9 Universitair Medische Centra.
Build for Life