Algemeen

DHV werkt mee aan een toekomstbestendige Zeeuwse Delta

Advies- en ingenieursbureau DHV heeft een belangrijke opdracht gekregen voor het project Waterkwaliteit Volkerak-Zoommeer. Het is één van de grootste waterbouwprojecten van Nederland en richt zich op de Deltawerken van morgen. In dit prestigieuze project worden de aanpassingen aan verschillende waterbouwkundige constructies ontworpen, die nodig zijn om het Volkerak-Zoommeer weer zout te kunnen maken. De opdrachtgever is Rijkswaterstaat.

De Deltawerken beschermen Nederland tegen hoog water, maar hebben soms ook nadelen, vooral in het Volkerak-Zoommeer. Hier zorgt explosieve algengroei elk jaar voor stankoverlast, vis- en vogelsterfte en zwemverboden. In lijn met de visie van de Deltacommissie op het Volkerak-Zoommeer onderzoekt Rijkswaterstaat de mogelijkheden om weer zout zeewater toe te laten en zo blauwalg terug te dringen. Hieraan gekoppeld is een alternatieve aanvoer van zoet water naar de gebieden die nu zoet water uit het meer betrekken. Dat is goed nieuws voor de visserij, landbouw, recreatie, gebiedsontwikkeling en ecologie.

Om zout water in het Volkerak-Zoommeer toe te kunnen laten is een aantal maatregelen noodzakelijk. DHV ontwerpt een nieuw doorlaatmiddel in de Philipsdam, dat voor de gewenste getijdenbeweging moet zorgen en zout water uit de Oosterschelde in het meer kan toelaten.

Om te voorkomen dat zout water het benedenrivierengebied bereikt, maakt DHV een ontwerp voor de inpassing van luchtbellen- en waterschermen. Die zijn door de Waterdienst en Deltares ontworpen. Ook maakt DHV een ontwerp voor een technisch uitdagende, beweegbare drempel in de Volkeraksluizen.

“Het ‘scherm’ van luchtbellen en water moet daar straks het zoute water tegenhouden, terwijl schepen er doorheen kunnen varen”, zegt DHV-projectleider Peter Bos. “Deze aanpassing is noodzakelijk, omdat bij het schutten van de sluizen elke keer zout water in het Hollandsch Diep terecht zou komen. Ook ontwerpt DHV aanpassingen aan de Krammersluizen, de Bergsediepsluis en de Bathse Spuisluis, en worden maatregelen uitgewerkt voor de watervoorziening in de aanliggende polders.”

Rijkswaterstaat heeft met DHV gekozen voor jarenlange ervaring met waterbouwkundige projecten. DHV is wereldwijd betrokken bij het ontwerpen van sluizen, stuwen en waterkeringen en versterkt met dit project de positie van het bedrijf in de natte waterbouw. In het gebied bij het Volkerak-Zoommeer voert DHV de planstudie uit voor de Ruimte voor de Rivier-maatregel ‘Waterberging Volkerak-Zoommeer’, om het meer in uitzonderlijke situaties te kunnen gebruiken als berging voor rivierwater. Daarmee is DHV een belangrijke speler in het gebied bij het streven naar een toekomstbestendige Zeeuwse delta.

Mede op basis van de door DHV op te stellen nota waarin de genoemde ontwerpen worden beschreven, inclusief de daarvoor geraamde kosten, besluit het kabinet na de zomer van 2011 of het Volkerak-Zoommeer daadwerkelijk zout wordt. Uiterlijk 2015 moet zout water uit de Oosterschelde het meer instromen.