Algemeen

D-day voor eindeloopbaan is 8 oktober

De onderhandelingen over de oriëntatienota over de eindeloopbaan en de sociale zekerheid moeten worden afgerond op 8 oktober. Dat heeft de regering beslist na gesprekken met de vakbonden en de werkgevers. Er is ook een agenda vastgelegd voor de onderhandelingen.

De oriëntatienota is een bundel voorstellen om de Belgen langer aan het werk te houden.

De regering hield de voorstellen bewust kort en algemeen, zodat er voldoende onderhandelingsruimte is voor de sociale partners. Maar de militanten van de vakbonden gaven de nota vrijdag al een onvoldoende.

Vooral het brugpensioen is een harde dobber. De regering wil de wettelijke leeftijd voor brugpensioen geleidelijk optrekken van 58 naar 60 en dat zint de bonden helemaal niet.

Het ABVV eist dat niet wordt geraakt aan het brugpensioen en dreigt met een 24-uursstaking. Op 3 oktober beslist het federaal comité van de bond of er wordt gestaakt.

Het ACV houdt niet vast aan het brugpensioen zoals het nu is, maar vroeg wel dat de regering meer tijd nam voor de onderhandelingen.

Regering-Verhofstadt wil niet van uitstel weten

Premier Guy Verhofstadt (VLD) wil dat tegen 11 oktober alles in kannen en kruiken is. Dat is de dag dat hij zijn beleidsverklaring voorleest in het parlement.

Het ACV wilde aanvankelijk niet weten van een deadline. Dit kan niet "vlug vlug" worden opgelost", zei ACV-topman Luc Cortebeeck vorige week.

Ook de werkgevers vinden dat 11 oktober te snel is om tot een compromis te komen.

De regering besliste vandaag echter dat er geen sprake kan zijn van uitstel en legde de deadline vast op 8 oktober.

Donderdag begint de eerste gespreksronde over de verschillende punten uit de nota. Daarna volgen nog twee onderhandelingsdagen.

"Met partners als het kan, zonder als het moet"

Als de sociale partners er niet uitgeraken, is het aan de regering om de knoop alleen door te hakken.

"Ons land heeft nood aan een aantal correcties op het systeem. Dat moet gebeuren met de partners als het kan, zonder de partners als het moet", zegt minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD).

Minister van Financi n Didier Reynders (MR) denkt wel dat een akkoord mogelijk is. Maar, "zonder akkoord gaan we met een beslissing van de regering naar het parlement."

De drie vakbonden plegen vanavond overleg. Het ABVV en het ACV zitten morgenvroeg samen om een gezamenlijke strategie uit te dokteren.
Build for Life