Algemeen

Crisis levert positieve bijdrage aan veiligheid bouwplaats

De economische crisis levert een positieve bijdrage aan de veiligheid op de bouwplaats. Dit stelt veiligheidsinstituut Aboma na 2.500 inspecties. Voor het eerst in vijf jaar is het aantal tekortkomingen op bouwplaatsen gedaald.

Werden in 2006 nog op bijna 15% van de bezochte projecten misstanden geconstateerd, in 2010 was dit afgenomen naar 12,2%. Deze daling is mede te danken aan de crisis. Onder druk van het krimpende werkaanbod zijn bouwbedrijven minder mensen gaan inlenen en hebben ze veel meer hun eigen werknemers ingezet. Deze zijn meestal beter geschoold en hebben vaak ruime ervaring in de bouw. Aboma ziet vooral op de punten v&g-ontwerp, liften, en vloeren en daken grote vooruitgang. Het aantal tekortkomingen bij deze onderwerpen is vergeleken met 2009 met circa een derde gedaald.

Toch blijft het veiligheidsinstituut kritisch over de toestand op de bouwplaatsen. Om de veiligheid er verder te vergroten is `een nieuwe impuls nodig`, die vooral gericht moet zijn op gedragsverandering.

Gebaseerd op: Cobouw
Build for Life