Algemeen

Consortium gekozen voor aanleg Maasvlakte 2

Het Havenbedrijf Rotterdam N.V. heeft aan het consortium PUMA, bestaande uit de bedrijven Koninklijke Boskalis Westminster nv en Van Oord nv, het voornemen tot gunning bekend gemaakt van de aanlegwerkzaamheden voor Maasvlakte 2. Ondertekening van het contract vindt begin volgend jaar plaats.

Het consortium PUMA (Projectorganisatie Uitbreiding Maasvlakte) gaat tussen 2008 en 2013 het eerste deel van Maasvlakte 2 aanleggen. De werkzaamheden omvatten de aanleg van een zeewering, de eerste haventerreinen, 2,5 kilometer havenkade en de wegen en spoorwegen die nodig zijn om Maasvlakte 2 te ontsluiten. Na oplevering van de werken gaat het consortium ook de eerste vijf jaar onderhoud aan Maasvlakte 2 verzorgen. Met het contract is ongeveer EUR 1 miljard gemoeid.

Met dit voornemen tot gunning ligt de aanleg van Maasvlakte 2 op schema. Het komende halfjaar is nodig om de vergunningprocedures te doorlopen, zodat na de zomer van 2008 gestart kan worden met de feitelijke aanleg. Oplevering van de eerste containerterminals vindt dan in 2013 plaats. Eerder sloot het Havenbedrijf al contracten met verschillende overslagbedrijven om zich te vestigen op Maasvlakte 2.

Europese aanbesteding
Voor de aanbesteding van het aanlegwerk voor Maasvlakte 2 heeft het Havenbedrijf een Europese aanbestedingsprocedure gevolgd. De procedure heeft ruim twee jaar in beslag genomen. In die periode hebben zowel het gekozen consortium als de combinatie Dredging International - Jan de Nul eigen, verschillende ontwerpen ontwikkeld. Die zijn op sterkte en haalbaarheid beproefd door onafhankelijke laboratoria. In dialoog met het Havenbedrijf zijn de ontwerpen van de consortia verder geoptimaliseerd. Dit heeft geleid tot twee hoogwaardige aanbiedingen die voldoen aan alle gestelde kwaliteits- en milieueisen. In de laatste fase van het aanbestedingsproces hebben de prijs van de aanbiedingen en de bouwtijd de doorslag gegeven.

Design & Construct
Het contract voor de aanleg van Maasvlakte 2 is een Design & Construct contract. De aannemer realiseert het ontwerp dat hij zelf gemaakt heeft op basis van het Programma van Eisen van de opdrachtgever. Risico's op het gebied van ontwerp, bouw en onderhoud, maar ook waar het om de raakvlakken tussen werkzaamheden gaat, vallen daarmee onder verantwoordelijkheid van de opdrachtnemer. Deze is ook het beste in staat de risico's te beheersen die gemoeid zijn met aanleg en onderhoud van een dergelijk groot werk.
Build for Life