Verbouwen

Concept kluswoningen Rotterdam breidt zich uit

Het idee om zelf je toekomstige woning op te knappen, gaat in Rotterdam een nieuwe fase in. Nu er in de Maasstad steeds minder huizen beschikbaar komen om zelf op te knappen, komt de gemeente met voormalige kantoorpanden en schoolgebouwen als alternatief. Het eerste schoolgebouw in Rotterdam-Delfshaven wordt binnenkort door elf kopers verbouwd. In totaal worden er zes huizen in gerealiseerd door eigenaren die vooral uit de regio Rotterdam komen.

De woordvoerder van PvdA-wethouder Hamit Karakus (bouwen) laat weten dat de gemeente openstaat voor nieuwe ideeën om bestaande, vaak verpauperde, panden om te toveren tot nieuwe woningen in de stad. Zelfs oude fabrieken kunnen wat de gemeente betreft worden gerenoveerd.

In de werkstad Rotterdam ontstond in 2004 het idee om huizen van de gemeente te verkopen aan klussers. Tot nu toe zijn 453 oude woningen verkocht, waarvan 212 kluswoningen zijn gemaakt, vaak door ze samen te voegen.

Eén van de bekendste kluswoningen is de Zwarte Parel in Rotterdam-Charlois, dat verschillende architectuurprijzen won en veel internationale aandacht kreeg. Later werd het concept van de kluswoningen ook overgenomen in onder meer Den Haag en Amsterdam en zelfs in Scandinavië.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant