Verbouwen

Btw-verlaging renovatie leidt niet tot extra investeringen corporaties

De btw-verlaging voor renovatie van 19 naar 6% zorgt niet voor extra investeringen van woningcorporaties. Volgens vastgoedadviseur Wim Meijer zorgt de maatregel er vooral voor dat werk naar voren geschoven wordt. Meijer is werkzaam bij Atrivé, dat gemeenten en corporaties adviseert over hun vastgoed- en woningmarktbeleid.

Hij bekeek bij tien corporaties het effect van de btw-regeling, die loopt van 1 oktober 2010 tot 1 juli 2011. De vastgoedmanagers hebben laten weten dat de totale investeringen niet of nauwelijks zullen stijgen. `Hun plannen liggen vast en bovendien hebben ze niet veel personeel om het aantal projecten uit te breiden`, meldt Meijer. Toch proberen de corporaties in het eerste halfjaar van 2011 zoveel mogelijk projecten te doen. `Ze gaan een beetje schuiven in de uitvoering.`

Aangezien de btw-regeling nauwelijks of niet leidt tot extra investeringen, beschouwt Meijer de verlaging vooral als een subsidie. Volgens hem profiteren de corporaties voor circa 270 miljoen euro van deze zogenaamde subsidie. Omdat de regeling met terugwerkende kracht werkt, kan dit hoger uitvallen.

Gebaseerd op: Cobouw