Algemeen

Bouwvakkers Dubai staken

Arbeiders aan gebouwen rond een nieuwe megawolkenkrabber in Dubai hebben donderdag voor de tweede dag geweigerd te werken. Zij protesteren tegen de lage lonen, onbetaalde overuren en de slechte werkomstandigheden.

Dinsdagnacht en woensdagochtend leidde de onrust al tot rellen waarbij auto’s, kantoren en bouwmachines werden vernield.

Eisen
De 2500 werknemers aan de werkplaats van de Burj Dubai-toren, die na afronding in 2008 de hoogste wolkenkrabber ter wereld moet zijn, eisen een hoger loon, een betere behandeling door de opzichters en uitbetaling van overuren. Ook willen ze een betere gezondheidszorg. De werknemers zijn afkomstig uit arme landen zoals India, Pakistan, Sri Lanka en Bangladesh. Ze verdienen vaak niet meer dan vier dollar per dag.

Geen vertraging
De betrokken arbeiders werken niet aan de toren zelf, maar aan de omringende gebouwen. De bouw van de Burj Dubai heeft geen vertraging opgelopen, aldus de opdrachtgever, het Zuid-Koreaanse concern Samsung. Vertegenwoordigers van de Verenigde Arabische Emiraten onderhandelen momenteel met de stakers en de werkgever over een oplossing voor het conflict.
Build for Life