Bouwsector vraagt om winter als uitzonderlijk te erkennen

  BE   29 maart 2013 Bron: Confederatie Bouw
Er is eigenlijk geen twijfel meer dat de winter van 2012-2013 uitzonderlijk was zowel in termen van duur als van intensiteit. De Confederatie Bouw berekende het gemiddelde aantal weerverletdagen in de periode 1991-1992 tot 2011-2012. De voorbije winter scoorde op 28 maart al ongeveer 50 % hoger dan het gemiddelde (42 weerverletdagen tegenover 28 gemiddeld). Ook het KMI heeft deze winter gecatalogeerd als kouder en natter dan normaal.

De Confederatie Bouw heeft er bij de eerste minister op aangedrongen om door middel van een omzendbrief de winter van 2012-2013 als uitzonderlijk te erkennen. Het uitzonderlijke karakter van de winter kan aanleiding geven tot de toepassing van het artikel 16, ß 2 van de algemene aannemingsvoorwaarden. Dat artikel vermeldt dat de aannemer bij onvoorziene omstandigheden kan vragen om een verlenging van de uitvoeringstermijnen.

Door de uitzonderlijke weersomstandigheden en de gevolgen op het terrein worden bijna alle bouwbedrijven geconfronteerd met een totaal overhoop gehaalde planning. Sommige bedrijven komen zelfs in grote financiŽle problemen doordat het werk maanden stil ligt. De Confederatie hoopt dus dat alle opdrachtgevers het nodige begrip aan de dag zullen leggen en akkoord zullen gaan met een verlenging van de uitvoeringstermijnen.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo