Algemeen

Bouwsector moet rekening houden met werkwijze brandweer

De bouwsector moet rekening houden met de werkwijze van de brandweer, en andersom moeten partijen die betrokken zijn bij de brandbestrijding kennis hebben van het gebouw en de installaties. Dat bepleit Ynso Suurenbroek, sinds mei 2010 lector brandveiligheid aan de Saxion Hogeschool.

Ontwerpfouten in gebouwen kunnen leiden tot rampzalige incidenten. Suurenbroek bepleit dat het begin van een brand bijna niet te voorkomen is, maar het verloop van de brand kan wel worden gestuurd. Preventie moet zich daarom niet zozeer richten op het voorkomen van brand, alswel op het klein houden van de brand. Een kleine brand in een groot en complex gebouw mag niet leiden tot een verwoestende fik. Suurenbroek betreurt het dat kennis over brandveiligheid amper voorkomt in het curriculum van het technisch onderwijs. Hij ziet het als belangrijke taak van zijn lectoraat om beschikbare kennis te verzamelen en aan te vullen met eigen onderzoek.

De kennis moet voor de bouwpraktijk worden ontsloten. Daarbij ligt de nadruk op grote en complexe gebouwen, want daarin kan meer invloed worden uitgeoefend op het verloop van de brand. Suurenbroek was tien jaar beroepsofficier bij de brandweer.

Gebaseerd op: Beveiliging
Build for Life