Algemeen

Bouwprijs 2011 voor Hermitage en TransPort

De Hermitage in Amsterdam en kantoorgebouw TransPort op Schiphol zijn onderscheiden met de Nederlandse Bouwprijs 2011. Eerstgenoemde museum won in de categorie gebouwen, het nieuwe onderkomen van Martinair en transavia.com werd als beste gekozen in de categorie duurzaam integraal ontwerpen.

De in 2009 geopende Hermitage is gevestigd in het voormalige verpleeghuis De Amstelhof. De verbouwing tot museum werd uitgevoerd naar ontwerp van Hans van Heeswijk architecten en Merkx+Girod. Het project werd eerder al beloond met de hoofdstedelijke Geurt Brinkgreve Bokaal, een Europese marketingprijs en de Dutch Design Award voor beste interieur.

"De jury vindt het contrast tussen de historie van het verpleeghuis en de nieuwe bestemming erg bijzonder. De oude structuur is nog steeds herkenbaar en de integratie van de nieuwe elementen is met zorg en liefde uitgevoerd. De Hermitage past heel goed in de ongelooflijk rijke context van de stad en is met zorg daarop aangesloten", staat in het juryrapport.

TransPort

Voor TransPort, een ontwerp van Architectenbureau Paul de Ruiter, is het de eerste keer dat het een prijs ontvang. Wel behoorde het vorig jaar opgeleverde gebouw tot de eerste lichting waar een BREEAM-NL-certificaat werd toegekend. Daarnaast werd het begin dit jaar als eerste Nederlandse gebouw met de hoogste LEED-graad, Platinum.

Lees verder op Architectenweb.nl
Build for Life