Algemeen

Bouwkunde studenten winnen wedstrijd

Wat doet een student bouwkunde als hij zijn opleiding heeft afgerond? Maakt hij een wereldreis? Treedt hij in dienst bij een multinational? Martijn van den Bouwhuijsen en Twan Hendriks, studenten aan de TU Eindhoven doen het even anders. Zij beginnen een eigen bedrijf.

Hendriks en Van den Bouwhuijsen boekten onlangs hun eerste succes. Het ondernemingsplan voor hun bedrijf Mammoth Foundations BV viel in de prijzen bij de ondernemingsplanwedstrijd New Venture. Een competitie die zich richt op beginnende bedrijven. Voorwaarde om te mogen deelnemen is dat de onderneming iets nieuws op de markt brengt dan wel op een nieuwe manier inspeelt op een bestaande behoefte. Een eis waaraan Mammoth Foundations ruim voldoet. De ondernemers in spé ontvingen daarom uit handen van Jacques Schraven, voorzitter van VNO-NCW staatssecretaris en K. van Gennip (economische zaken) een bedrag van vijfduizend euro.

Fundament
Mammoth Foundations gaat zich richten op het maken van funderingen. Geen doorsnee werk, maar kant-en-klare betonelementen die gemakkelijk en nauwkeurig op maat zijn te maken. Als tussen die onderdelen beton wordt gestort, ontstaat een fundering uit één stuk.
“Het gaat om een nieuwe methode”, verduidelijkt Hendriks, “twee jaar geleden is een van onze docenten, Faas Moonen, er op gepromoveerd. Hij gaf ons toestemming zijn gepatenteerde ontwerp in de praktijk te brengen.”
Dr. ir. Moonen koos daar doelbewust voor. “Het gaat om een nieuwe manier van funderen en ik denk dat die meer kans van slagen heeft als jonge mensen ermee aan de slag gaan. De bouw is een conservatieve bedrijfstak. Mensen die nieuw zijn in de branche zullen zich eerder sterk maken voor innovaties dan doorgewinterde aannemers. Ik verwacht daarom dat mijn ontwerp bij deze beginnende ondernemers in goede handen is.”
Dat aannemers behoudend zijn, weten Hendriks en Van den Bouwhuijsen inmiddels uit ervaring. Een verkennend marktonderzoek wees uit dat bouwers lang niet allemaal staan te juichen bij innovaties. “Aannemers vinden meestal dat de methode die ze al jaren gebruiken het beste is. Ze gaan niet zomaar over op iets nieuws. We zullen ze over de streep moeten trekken.”
In hun voordeel is dat het aanleggen van funderingen en de begane grondvloer niet populair is. Het karwei is complex en bij de traditionele methode zijn tussen 21 en 24 participanten nodig. De meeste aannemers besteden het karwei daarom liever uit.
Van den Bouwhuijsen en Hendriks willen daarop inspelen. Door de innovatieve funderingswijze van Mammoth Foundations kan worden volstaan met een graafmachinebestuurder en twee bouwplaatsmedewerkers. En het resultaat is dan ook nog nauwkeuriger dan gebruikelijk. Bovendien zijn de kosten lager en gaat het leggen van het fundament sneller. De jonge ondernemers rekenen op een tijdwinst van 40 procent.

Proefproject
Toch zal het niet eenvoudig zijn aannemers te interesseren, zo beseft het duo. “Aan de hand van een proefproject laten we zien hoe goed deze methode werkt”, zegt Hendriks. Zijn collega voegt eraan toe: “We verwachten dat we het eerste jaar twintig projecten kunnen doen en het jaar erop het dubbele aantal. In het derde jaar gaan we winst maken met zo’n zestig projecten. Mond-tot-mondreclame is voor ons heel belangrijk.”
Voordat het bedrijf van start gaat moet er nog veel gebeuren. Volgend jaar hopen de ondernemers af te studeren. Ondertussen moet de financiering rond komen. “We hebben ruim een ton nodig. Waar dat geld precies vandaan zal komen, is nog niet helemaal duidelijk. Misschien kunnen we het via de TU Eindhoven regelen of via een krediet van een bank”, aldus Hendriks. “Verder zijn we nog op zoek naar een ervaren aannemer die in de Raad van Advies zitting wil nemen. De tijd dringt. Voor het einde van 2004 willen we uit de startblokken komen.”
New Venture
Website (www.newventure.nl) bestaat sinds 1998. De organisatie is in handen van de Baak Management Centrum VNO-NCW. De ondernemingsplanwedstrijd wordt gesteund door het ministerie van Economische Zaken en het bedrijsleven. Beginnende ondernemers kunnen aan de wedstrijd deelnemen. Mits het bedrijf dat ze voor ogen hebben iets nieuws op de markt brengt.
Studenten van de TU Eindhoven doen geregeld mee aan de wedstrijd in het kader van het vak Ondernemerschap In Kleine Hightechbedrijven.
Tijdens de colleges maken ze een ondernemingsplan en worden ze gestimuleerd om dit in te sturen naar New Venture.
Build for Life