Inbraakpreventie wordt het beste gerealiseerd door het inbouwen van maatregelen in woningen volgens het zogeheten Bouwbesluit. Dit stelt Ben Vollaard, verbonden aan het onderzoeksinstituut Tilec van de Universiteit van Tilburg.
In het Bouwbesluit is vastgelegd dat vanaf 1999 elke Nederlandse nieuwbouwwoning inbraakwerende deuren en ramen moet hebben, dat deur- en raamkozijnen tegen een stootje moeten kunnen en dat sloten niet makkelijk af te breken of te forceren zijn. Inmiddels zijn er meer dan een half miljoen woningen onder het nieuwe besluit gebouwd, en is er onderzoek gedaan naar de preventieve effecten van de bouw. Het blijkt dat sinds de eeuwwisseling door deze aanpassing van de bouwvoorschriften bijna 10.000 inbraken in nieuwbouwwoningen zijn voorkomen. Ook blijken bewoners van deze woningen zich veiliger te voelen.
Het Bouwbesluit blijkt voorts zowel gunstige als ongunstige effecten te hebben op eerder gebouwde woningen. Inbrekers mijden wijken met relatief veel nieuwbouwwoningen wat gunstig is voor de oudere woningen in deze wijken. Echter inbrekers richten zich nu op de duidelijk oudere stadswijken. Zonder deze verplaatsings- en uitstralingseffecten zou het aantal inbraken in de periode 2001-2008 door het Bouwbesluit met 4% zijn afgenomen.
Gebaseerd op: Secondant
Aanbevolen voor jou
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam